Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/P/Podagrafű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1760 bájt

Szakácskönyv

Podagrafű


Podagrafű


Podagrafű
(Aegopodium podagraria, Syn: )
Más neve(i): köszvényfű, vagy vadbodza


A podagrafű Európában és Ázsiában elterjedt, árnyékos helyet, nedves laza talajt kedvelő növény.

Görög eredetű botanikai neve, Aegopodium, azaz "kecskeláb" a levél alakjára, a podagraria, "lábköszvény" a növény gyógyhatására utal, régen erre a betegségre alkalmazták.
Fűszeres, kicsit borsos jellegzetesen aromás ízű növény. A legfinomabbak legenyhébb ízűek a fiatal, még teljesen ki nem terült, éppen kihajtó levelei, melyek folyamatosan jelennek meg egészen virágzásig, de az állomány rendszeres kaszálása után újra és újra hajtanak gyökérről, szinte egész évben.


Felhasználjuk:C-vitaminban, A-vitaminban és fehérjékben gazdag, friss, virágzás előtti levelei salátaként, főzelékként fogyaszthatóak. Idősebb leveleinek íze a petrezselyemre hasonlít, így inkább fűszerezésre alkalmas. Anyagcsere serkentő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a teáját a böjti kúráknál is alkalmazták.


Ellenjavallat: A podagrafű családjában több faj is mérgező, több faj pedig fototoxikus hatású, vagyis ha nedve a bőrre kerül, és a bőrt napfény éri, akkor égési sérüléshez hasonló, nehezen gyógyuló hólyagok keletkezhetnek.


Lásd még: Bővebben

Magyar Wikipédia: Podagrafű


A Wikimédia Commons tartalmaz Podagrafű témájú médiaállományokat.