Ugrás a tartalomhoz

Növények/P/Podagrafű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | P
A lap mérete: 2750 bájt

Növények

Podagrafű

Podagrafű
Podagrafű
(Aegopodium podagraria, Syn: )
Más neve(i): köszvényfű, vagy vadbodza

A podagrafű Európában és Ázsiában elterjedt, árnyékos helyet, nedves laza talajt kedvelő növény.

Görög eredetű botanikai neve, Aegopodium, azaz "kecskeláb" a levél alakjára, a podagraria, "lábköszvény" a növény gyógyhatására utal, régen erre a betegségre alkalmazták.
Európa, Ázsia területén található. Árnyékos, félárnyékos helyet kedvelő növény. Nedves, vizes talajokon él. Hazánkban nyirkos és sziklás erdőkben gyakori faj. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság területén él.
Agresszív növésű faj, ami minden normál kerti talajban jól fejlődik. Laza, nedves talajon hamar nagy felületet beborít és a többi lágy szárú növényt is képes kiszorítani. Tőosztással szaporítható.


30–100 cm magas tarackos tövű évelő növény. Szára szögletesen barázdás, üreges. Levelei mélyen háromosztatúak, fiatalon üde zöldek. A levélkék ferdén tojásdadok, kopaszok vagy a fonákukon finoman pelyhesek, csipkés-fűrészes szélűek, petrezselyem illatúak. Virágzata 12-20 sugarú összetett ernyő, virágai fehérek. Gallér- és gallérkalevelei rendszerint hiányoznak. A termés 3–4 mm hosszú, tojásdad. Május-júliusban virágzik.


Tartalmaz:→ C-vitaminban, A-vitaminban és fehérjékben gazdag.


Gyógyhatása(i): Köszvény, reuma, isiász esetén külsőleg alkalmazható, az összezúzott szárát borogatás formájában a már említett panaszok meglétekor. A borogatás alkalmazható rovarcsípésekre is. Anyagcsere serkentő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a teáját a böjti kúráknál is alkalmazták.


Felhasználjuk:Friss, virágzás előtti levelei salátaként, főzelékként fogyaszthatóak. Idősebb leveleinek íze a petrezselyemre hasonlít, így inkább fűszerezésre alkalmas.


Ellenjavallat: A podagrafű családjában több faj is mérgező, több faj pedig fototoxikus hatású, vagyis ha nedve a bőrre kerül, és a bőrt napfény éri, akkor égési sérüléshez hasonló, nehezen gyógyuló hólyagok keletkezhetnek.

Lásd még: Gyógyhatása Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Podagrafű


A Wikimédia Commons tartalmaz Podagrafű témájú médiaállományokat.