Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/M/Mezei sóska

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1834 bájt

Szakácskönyv

Mezei sóska


Mezei sóska
(Rumex acetosa, Syn: Rumicis acetosae herba)
Más neve(i): réti sóska, kerti sóska vagy egyszerűen sóska


Kozmopolita, különösen elterjedt a Mediterráneumban. Évelő lágyszárú, üde ártéri és hegyi réteken országszerte gyakori. Nyár elejétől virágzik. A herbát augusztustól szeptemberig gyűjtik, szellős helyen szárítják.

Hatóanyag

kálium-oxalát, oxálsav, kovasav, aszkorbinsav, fenolkarbonsavak, 7-15% cserzőanyag, flavonoidok (kvercitrin, vitexin stb.)
Gyógyhatása(i): népgyógyászatban féregűző, tisztító (depurativum), vizelethajtó - a vizelet keletkezését és kiürítését fokozó szer (diureticum), étvágyjavító, gyomorerősítő szer, növeli a gyomor tónusát, serkenti a gyomorsav elválasztását (stomachicum), a terméséből készült kivonat hasmenés elleni (antidiarrhoeicum) szer.
Homeopátia gyökérét is felhasználja.
Savanykás, zsenge leveleiből saláta készíthető, burgonya- vagy lencsefőzelékbe főzve ízesítő.
A nyers, fiatal, zsenge leveleit olaszos tésztákhoz is szokták keverni, így azok könnyebbek és rostban gazdagabbak tőle.


Ellenjavallat: A sóskában található oxálsav vese- és húgyhólyagkövek képződését segítheti elő hosszú távon, valamint a reumás és ízületi gyulladásos betegek fájdalmait is fokozhatják, ezért ilyen esetekben érdemes kerülni a fogyasztását.


Lásd még: Bővebben

Magyar Wikipédia: Mezei sóska


A Wikimédia Commons tartalmaz Mezei sóska témájú médiaállományokat.