Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Bókoló gyömbérgyökér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
(Növények/P/Patakparti gyömbérgyökér szócikkből átirányítva)

[[Kategória:]] [[Kategória:]]

A lap mérete: 2063 bájt

Növények

Bókoló gyömbérgyökér


Bókoló gyömbérgyökér
(Geum rivale, Syn: )
Más neve(i): Patakparti gyömbérgyökér


A bókoló gyömbérgyökér a rózsavirágúak rendjébe, ezen belül a rózsafélék családjába tartozó faj.

Elterjedési területe egész Észak- és Közép-Európa, nyugaton a Brit-szigetekig, dél felé Franciaország és a volt Jugoszlávia déli részéig terjed. A növény, még őshonos Közép-Ázsiában és Észak-Amerikában is.
A bókoló gyömbérgyökér 20-60 centiméter magas, évelő növény. Szára felálló, kissé elágazó és különösen a felső részén mirigyszőrös. Hosszú nyelű tőlevelei szaggatottan szárnyaltak, a csúcsi levélke jóval nagyobb a többinél. A felső szárlevelek három karéjúak vagy tagolatlanok. A virágok bókolók, egyesével vagy kevés virágú sátorvirágzatban helyezkednek el. A csészelevelek vörösbarnák, a szirmok külső oldalukon vörösesek, belül sárgák.
A bókoló gyömbérgyökér nedves rétek, liget- és láperdők, síklápok, patakpartok, magas kórós társulások lakója, 2000 méter magasságig megtalálható. A tápanyagban gazdag, szivárgó víztől nedves, időszakosan elárasztott humuszos vályog- vagy agyagtalajokat kedveli.
A virágzási ideje április - május között van, de néha júliusig is virít. A megporzást rovarok végzik, horgas termései állatokra akaszkodnak.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Bókoló gyömbérgyökér


A Wikimédia Commons tartalmaz Bókoló gyömbérgyökér témájú médiaállományokat.