Szakácskönyv/Mit-mihez/V/Vasfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2785 bájt

Szakácskönyv

Vasfű

Közönséges vasfű

[[Kép:|thumb|200px|right|Vasfű]]


Vasfű
(Verbena officinalis, Syn: -)
Drog Verbenae summitas, (Ph. Eur., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): Közönséges verbéna, kakascímer, keserűfű, lakatfű, uborkafű, orvosi vasfű, vasfű, verbéna.


Utak, árkok mentén, parlagokon, réteken, szántóföldek szélén országszerte gyakori. Júliustól szeptemberig virágzik. Ekkor gyűjtik a 40 cm-es csúcsi hajtásokat. Árnyékos, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve vagy műszárítón (40-500C-on) szárítják (beszáradás 4-5:1).


Felhasználható része(i): leveles szára, virágos hajtása (herba)


Tartalmaz:→ : 0,2-0,5% iridoid-glikozid (verbenalin ~ cornin, hastatosid), fenolkarbonsavak (kávésavszármazékok, pl. verbascosid, martynosid), flavonoid, szitoszterol, ursolsav, lupeol, nyomokban illóolaj
Gyógyhatása(i): Fájdalom- és gyulladáscsillapítás, hashajtó, sárgaságban, vese-, epe-, gyomorbántalmak ellen használhatjuk. - Megfázás esetén a vasfű képes kitisztítani az orrüregeket és a légutakat. - Javítja az általános közérzetet, segít csökkenteni a magas vérnyomást. Hatékony étvágygerjesztő. - A népgyógyászatban vizelethajtó - a vizelet keletkezését és kiürítését fokozó (diureticum), a tejelválasztást fokozó (galactagogum), menstruációt megindító (emmenagogum), kivonatai enyhe gyulladás és fájdalomcsökkentők főleg reumás betegségekben. - Külsőleg használhatjuk öblögetésre a szájüreg és a garat gyulladásainál, borogatásként sebek, kelések, bőrfertőzések és a körömágygyulladás kezelésére alkalmazhatjuk.


Felhasználjuk: Felhasználják menstruációs zavarokat enyhítő, tejelválasztást serkentő teakeverékekben. Külsőleg bőrbántalmak kezelésére is javasolt. - Továbbá nyálkaoldó, immunerősítő, köhögést csillapító hatású, felső légúti hurutok kezelésére használják. - A népi gyógyászatban a légző- és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére használták, máj- és epebántalmak esetén is. - Jó erősítő, étvágyfokozó hatású. - A homeopátia is felhasználja.


Ellenjavallat: Mivel lelassítja a szívverést, azok, akiknek korábban pangásos szívelégtelenségük vagy más szívbetegségük volt, ne használják e növényt!


Lásd még: Bővebben

Magyar Wikipédia: Vasfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Vasfű témájú médiaállományokat.