Ugrás a tartalomhoz

Növények/Illóolajok/Angelicaolaj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Angelicae aetheroleum radice szócikkből átirányítva)

Recept mérete: 1839 bájt

Szakácskönyv

Angelicaolaj


Angelicaolaj
(Angelica archangelica, Syn: )
Drog Angelicae aetheroleum radice,
Más neve(i): angyalfű, angyalgyökér, angyelika, angelikafű.


Az orvosi angyalgyökér a zellerfélék családjába tartozó gyógy-, és fűszernövény. Az angelika gyökér illóolaja földes illatú, támogatja a vitalitást, erősít. Védő és erősítő olaj szorongó, bizonytalan emberek számára.


Tartalmaz:→ illóolajok (0.4–0.7%) (alkil-ftalidok): ligusztilid, (Z)-ligusztilid, (Z)-6,7-epoxi-liguszilid, angelicid, (Z)- butlidénftalid, butil-ftalid, 2,4-dihidroxi-ftalid anhidrid Terpének: β-kadinén, karvakrol és cisz-β-ocimén, α−pinén, β-pinén, limonén, szabinén, kamfén, citronellil-acetát, 3-metil-2-oktén
Gyógyhatása(i): Emésztést segítő, étvágyjavító és szélhajtó hatása miatt az ember- és az állatgyógyászatban egyaránt használatos. A népi gyógyászatban reuma és idegbetegségek ellen bedörzsölő szerként, köptetőként, izzasztó és görcsoldó teákban és izomfájások esetén bőrizgató fürdők készítésére használják. Az illóolajat a likőripar, az édesipar és az illatszeripar használja.


Ellenjavallat: Várandósság alatt kerülni kell! - Kisgyermekeknek nem ajánlott! - Terápiás kezelés esetén kérje ki aromaterapeuta szakember véleményét!


Lásd még: A növényről Illóolajok listája

Magyar Wikipédia: Angelicaolaj


A Wikimédia Commons tartalmaz Angelicaolaj témájú médiaállományokat.