Növények/A/Árvacsalán

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3943 bájt

Növények

Árvacsalán

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Vadvirágok Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Lamium 8229.jpg
Árvacsalán
(Lamium, Syn:)
Más neve(i): árvacsalán, holtcsalán, méhfű, pereg-tető, szelíd csalán, macskaparéj

Az árvacsalán egy kb. 40–50 fajból álló nemzetség az árvacsalánfélék családjában, mely utóbbinak a típusnemzetségét is adja. Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos lágy szárú fajok tartoznak ide, melyek közül néhány gyomnövényként az egész mérsékelt égövben elterjedtté vált.

A nemzetségbe egyéves és évelő fajok is tartoznak; magokkal és vegetatívan is szaporodnak, ahogy a talajszinten terjeszkednek.

Az árvacsalánok fagytűrők, és a legtöbb talajban jól fejlődnek. Virágaik színe árulkodik ültetési idejükről és fényigényükről: a fehér és lila virágúakat tavasszal kell ültetni, és a teljes napfényt kedvelik.

A sárga virágúakat ősszel kell ültetni, és az árnyékos helyeket kedvelik. Inváziós növények, ezért helyet kell hagyni számukra a terjeszkedésre. Magról vagy vegetatívan szaporíthatók kora tavasszal.


Válogatott fajok

Több közeli rokon nemzetséget korábban a Lamium-on belülre soroltak egyes botanikusok; ilyenek a Lamiastrum (sárgaárvacsalán), Galeopsis (kenderkefű) és Leonurus (gyöngyajak).

A Lamium fajok néhány lepkefaj hernyójának tápláléknövényét képezik, köztük a zöld csipkésbagoly (Phlogophora meticulosa), a C-betűs bagolylepke (Xestia c-nigrum) és a Coleophora zsákhordó molyfélék közül a C. ballotella, C. lineolea és C. ochripennella.

Termesztésük[szerkesztés]

Az árvacsalánok fagytűrők, és a legtöbb talajban jól fejlődnek. Virágaik színe árulkodik ültetési idejükről és fényigényükről: a fehér és lila virágúakat tavasszal kell ültetni, és a teljes napfényt kedvelik. A sárga virágúakat ősszel kell ültetni, és az árnyékos helyeket kedvelik. Inváziós növények, ezért helyet kell hagyni számukra a terjeszkedésre. Magról vagy vegetatívan szaporíthatók kora tavasszal.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Árvacsalán


A Wikimédia Commons tartalmaz Árvacsalán témájú médiaállományokat.

Forrás:

Magyar Wikipédia:, Árvacsalán, 2011. január 5., 15:59 (CET)