Gyógynövény/Gyógyhatása/S/Sárgabarack

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2536 bájt

Növények gyógyhatása

Sárgabarack

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Sárgabarack, kajszi


Sárgabarack
(Prunus armeniaca, Syn: Armeniaca vulgaris)
Drog Prunus armeniaca fructus,
Más neve(i): kajszibarack, kajszi

Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona. Az Európai Unióban 65 000 hektáron termesztik és az éves termésmennyiség 700 000 tonna. Magyarországon évente 30 000 tonna kajszibarackot termelnek, de hideg időjárás, vagy a virágzáskor jelentkező fagyok esetén ez visszaeshet 10 000 tonnára, mint 2018-ban.


Tartalmaz:→ Húsos termésfala antioxidáns, sajátos illat- és zamatanyagokat, szerves savakat tartalmaz. Csonthéjas magja keserű, cianogén glikozidok (pl. laetril) jelenléte miatt.
Gyógyhatása(i): Rákellenes hatása erősen kétséges. Zsíros olaja is kivonható és használható. Egyik legjobban aszalható gyümölcsünk, ivólé is készül belőle. A barackmagolaj nagyon jó hordozóanyag, ugyanis a bőr nagyon hamar és könnyen beszívja, ezért sok masszázs és illóolaj alapanyaga. Ápolja és hidratálja a bőrt, csökkenti a haj korpásodását illetve serkenti a hajnövekedést.


Felhasználjuk:Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát. Befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, illetve a mélyhűtéssel tartósított gyümölcsöt, sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas. Némelyik fajtának a magbelét is hasznosítják, sütemények készítésénél, de nyersen is fogyasztható, kedvelt gyerekcsemege. A magjából olajat is sajtolnak, amit a szépségipar használ fel, de készítenek belőle szappant, üzemanyagot, illetve a sáláták készítéséhez is felhasználható. A barackmagolaj nagyon jó hordozóanyag, ugyanis a bőr nagyon hamar és könnyen beszívja, ezért sok masszázs és illóolaj alapanyaga.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Sárgabarack


A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgabarack témájú médiaállományokat.