Gyógynövény/Gyógyhatása/F/Fukusz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1971 bájt

Növények gyógyhatása

Fukusz

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Fukusz (habitus)
Barnamoszat
Fukusz

Fucus vesiculosus| Fucus serratulatus| Ascophyllum nodosum fajok


Drog Fucus vel Ascophyllum,
Más neve(i): barnamoszat, fukusz, hólyagmoszat, tang

A barnamoszatok (Phaeophyceae) a Chromalveolata országba tartozó sárgásmoszatok (Heterokontophyta) törzsének legfejlettebb szerveződésű osztálya. Korábbi rendszerezésekben önálló törzsnek tekintették Phaeophyta néven, amit a növények, majd a protiszták országába soroltak. Honosak az Atlanti és a Csendes Óceánban.


Tartalmaz:→ eléri a 60% fukoidin-tartalmat (polifukánok), alginsav, fukoszterin, zeaxanthin, fukoxanthin, karotinok, cserzőanyag, kb. 0,05% jód
Gyógyhatása(i): Elhízás, elhízottság, hájasság, kövérség (adipositas), a pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis), érelmeszesedés (arteriosclerosis) esetén. Az elhízás és a székrekedés kezelésére, a magas jód tartalmának köszönhető, hatékonyan alkalmazható a pajzsmirigy alulműködés esetén is.


Felhasználjuk:Rendszeres fogyasztásával magas jód és alginsav tartalmánál fogva növeli a teltségérzetet, csökkenti az étvágyat, kiválóan támogatható a súlycsökkenés.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez Gyógytea Tanácsok

Magyar Wikipédia: Fukusz


A Wikimédia Commons tartalmaz Fukusz témájú médiaállományokat.