Gyógynövény/Gyógyhatása/L/Leánykökörcsin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2016 bájt

Növények gyógyhatása

Leánykökörcsin

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Leánykökörcsin
Leánykökörcsin


Leánykökörcsin
(Pulsatilla grandis, Syn: Pulsatilla vulgaris)
Drog Pulsatillae herba,
Más neve(i): lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.


A leánykökörcsin a boglárkafélék családjába tartozó, selymesen gyapjas évelő növényfaj. É-Európában, évelő lágyszárú. Sztyeppréteken szórványosan található, védett. Magyarország számos tájegységén megtalálható növényfaj. Egyedei fellelhetők többek közt a Gödöllői-dombság, a Keszthelyi-fennsík, a Kisalföld, valamint az Aggteleki-karszt és a Cserhát területén is.


Tartalmaz:→ protoanemonin, anemonin és származékai, szaponin, delphinidin- és pelargonidin-glikozid, kb. 5% tannin
Gyógyhatása(i): régebben ingerlékenységet csökkentő (sedativum) fájdalmas görcsök, neurosis, neuralgia, migrén esetén, a vizelet keletkezését és kiürítését fokozó (diureticum), izzadást kiváltó (diaphoreticum) rheuma és köszvény kezelésében. A népi gyógyászatban teájával az asztmatikus görcsöket csillapították, fejfájás enyhítésére itták. Vesebetegségek, köszvény, csúz gyógyítására ritkán még ma is használják.


Felhasználjuk: A homeopátia is felhasználja.


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Leánykökörcsin


A Wikimédia Commons tartalmaz Leánykökörcsin témájú médiaállományokat.