Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kányazsombor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2114 bájt

Növények gyógyhatása

Kányazsombor

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kányazsombor


Kányazsombor
(Alliaria petiolata, Syn: Alliaria officinalis)
Drog Alliariae herba,
Más neve(i): -

A kányazsombor a keresztesvirágúak rendjébe, a káposztafélék családjába tartozó növényfaj. Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában, Északnyugat-Afrikában Marokkótól kezdve, az Ibériai-félszigeten és a Brit-szigeteken, északon Észak-Skandináviáig, keleten Észak-India és Nyugat-Kína területéig (Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület) előfordul. Észak-Amerikában inváziós faj. Magyarországon közönséges növény. Cserjésekben, erdőszélekben, évelő növénytársulásokban gyakori, tölgyesek, árnyas, üde gyomtársulásokban fordul elő. Az árnyékos vagy félárnyékos helyeket, a nedves talajt kedveli.


Tartalmaz:→ mustárolaj-glikozid sinigrin, magot hozó herbájában 0,5% körüli illóolaj (allil-mustárolaj és diallil-diszulfid), szaponarin, vitexinszerű glükoflavon alliarosid és C-vitamint tartalmaz.
Gyógyhatása(i): Enyhe emésztésjavító hatással és gyenge antibiotikus jellemzőkkel is rendelkezik. - Külsőleg sebekre, belsőleg a népgyógyászatban megfázás esetén, a légutak megbetegedéseire, „vértisztítóként”, sebek borogatására, fogínygyulladás elleni szájvíz készítésére használta fel.


Felhasználjuk:Friss, növényi részeit használják fel. Fokhagymára és mustárra emlékeztető aromája miatt fűszerként használják, salátát vagy pestót ízesítenek vele.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kányazsombor


A Wikimédia Commons tartalmaz Kányazsombor témájú médiaállományokat.