Gyógynövény/Gyógyhatása/Z/Zab

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2212 bájt

Növények gyógyhatása

Zab

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Abrakzab
Zab
(Avena sativa, Syn: –)
Drog Avenae fructus,
Más neve(i): -

Honos Európában, Mediterráneumban, Közel-Keleten és Kínában. Máshol is termesztett, egyéves növény. Tavasszal vetik és virágzás végén, a hajtásrendszer leveles, bugás részét takarítják be drognak. A szalmát és szemtermést érett zab szolgáltatja.

Felhasználható része(i): magját, levél, szalma


Tartalmaz:→ 0,1-0,2% (levélben 0,3-1,3%) szaponin (avenacosid A és B szteroid szaponinok), flavonoid (pl. apigenin típusú vitexin, izovitexin, luteolin-típusú izoorientin, orientin, izoskoparin és tricin-glikozidok), fenil-etil-amin hordenin, betain, trigonellin, glukan, pentosan, kesztoz, neokesztoz. A szemben zsíros olaj, fehérje, kisebb mennyiségben szaponinok, flavonoidok, aminok trigonellin, vanilin (a termés héjában), szaponin, E-vitamin, fehérje, szemtermésben ásványi sók.


Gyógyhatása(i): élelmiszer- és takarmánynövény, népgyógyászatban vizelethajtó, vese- és hólyagtisztító reuma és köszvény esetén, enyhe nyugtató. - A szemekből és szalmából készült tea köhögéscsillapító. - Diétás célt is szolgáló malomipari termék pl. a zabpehely, zabszemdara, zabliszt, zabból készült tápszer. - Korpa és a kenyér csökkenti a vér koleszterinszintjét, kifejlett növény főzelékével depressziót, a változó korral járó ösztrogénhiányt, megfázást, övsömör okozta gyengeséget, szklerózis multiplexet kezelnek. - A zabliszt hintőpor (hámló bőrre), lemosószer (száraz vagy ekcémás bőrre) használható. - A zab főzete kedvezően hat a cukorbetegek májműködésére.

Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Zab
A Wikimédia Commons tartalmaz Zab témájú médiaállományokat.