Gyógynövény/Gyógyhatása/F/Fekete kökörcsin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2330 bájt

Növények gyógyhatása

Fekete kökörcsin

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin
(Pulsatilla pratensis subsp. nigricans, Syn: -)
Drog Pulsatillae herba,
Más neve(i): -

A fekete kökörcsin a boglárkafélék családjába tartozó mezei kökörcsin (Pulsatilla pratensis) egyik alfaja, illetve egyes szerzők szerint önálló faj (Pulsatilla nigricans). Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 10 000 Ft. Március–áprilisban virágzik. Gyakran nyílik együtt a tavaszi hériccsel és a leánykökörcsinnel. Szőrbóbitás magvait a szél messze röpíti, és azok árvalányhajéhoz hasonlóan, dugóhúzószerűen fúródnak a talajba. Magyarország több tájegységén megtalálható növényfaj, többek között a Cserhátban, a Jászságban, a Kisalföldön, a Keszthelyi-fennsíkon, a Pilisben, a Mátrában, valamint a Csombárdi-réten.


Tartalmaz:→ protoanemonin, anemonin és származékai, szaponin, delphinidin- és pelargonidin-glikozid, kb. 5% tannin
Gyógyhatása(i): régebben ingerlékenységet csökkentő (sedativum) fájdalmas görcsök, neurosis, neuralgia, migrén esetén, a vizelet keletkezését és kiürítését fokozó (diureticum), izzadást kiváltó (diaphoreticum) rheuma és köszvény kezelésében. A népi gyógyászatban teájával az asztmatikus görcsöket csillapították, fejfájás enyhítésére itták. Vesebetegségek, köszvény, csúz gyógyítására ritkán még ma is használják.


Felhasználjuk: Gyógyítottak vele juhhimlőt, de alkalmazták festésre is. A homeopátia is felhasználja.


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez Gyógytea Tanácsok

Magyar Wikipédia: Fekete kökörcsin


A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete kökörcsin témájú médiaállományokat.