Gyógynövény/Gyógyhatása/I/Indiai kender

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2611 bájt

Növények gyógyhatása

Indiai kender

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


A megtermékenyítetlen, termős virágzatú kender


Indiai kender
(Cannabis sativa subsp. indica, Syn: -)
Drog Cannabis indicae herba, Cannabis indicae folium, Cannabis indicae flos,
Más neve(i): Cannabis


A kender kétszikűek osztályában a kenderfélék családjának névadó növényfaj. Honos Indiai-szubkontinensen, távol-keleti országokban, de az egész Földön elterjedt, termesztik, bár hivatalos engedély nélkül tilos. Tömörebb habitusú, sötétzöld, bokros, egy- vagy kétéves. A terméses egyedek ágvégeit vagy gyantáját gyűjtik.


Tartalmaz:→ terpenofenol (THC - tetrahidrokannabinol, kannabinol, kannabidiol, kannabinolsav, tetrahidrokannabinolsav), kb. 0,1% illóolaj (p-cimol, humulen, kannabol)
Gyógyhatása(i): sedativum, antineuralgicum, spasmolyticum (csak ideggyógyászatban orvosi ellenőrzéssel), kábítószer: kannabiszfű, marihuana (THC 0,5-2%), hasis gyanta (THC 2-8%).


Felhasználjuk: A kender fontos textilipari nyersanyag is. Rostjai erősek, nedvességnek jól ellenállnak. Műszaki szövetek, vitorlavásznak, ponyvák, hevederek, zsákok, kárpitoskellékek, kötelek, zsinegek stb. készülnek kenderfonalból. - A kenderkócból szintén fonalat fonnak, de ez csak alárendeltebb célokra használható. A nem fonható tömítőanyagként használják például vízvezeték-csatlakozások tömítésére, vagy a kárpitosiparban tömőanyag gyanánt. - A kendermagból kisajtolt olaj étolajként, kence gyártására vagy szappan és kozmetikai cikkek készítésére is használható. A sajtolásnál visszamaradt olajpogácsa állati takarmányozásra is alkalmas. - Az étolajként használt kendermagolaj nagy arányban tartalmaz esszenciális omega-6 valamint omega-3 zsírsavakat. - Tanulmányok szerint a kendermagolajban található többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a Parkinson-, és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. - A kendernövény szár belső részének porózus rostjaiból kenderbeton készíthető, amely építőanyagként használható.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Indiai kender


A Wikimédia Commons tartalmaz Indiai kender témájú médiaállományokat.