Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Katángkóró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3276 bájt

Növények gyógyhatása

Katángkóró

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Katángkóró, mezei katáng


Katángkóró
(Cichorium intybus, Syn: -)
Drog Cichorii radix,
Más neve(i): mezei katáng, katáng

Az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Honos Eurázsiában, Mediterráneumban. Bolygatott helyeken, gyomtársulásokban közönséges, évelő, lágyszárú.

Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória. Parlagon hagyott területeken és utak mentén elterjedt lágy szárú, évelő növény, amely az 1 m magasságot is elérheti. Tőlevelei öblösen hasogatottak, karéjosan fogasak. Szárlevelei lándzsásak vagy tojásdadok. Szárának felső levelei pillás élűek. Júniustól novemberig virágzik: kék, néha rózsaszín vagy fehér virágai a szárak végén fészekvirágzatot alkotnak és a levélhónaljakban csoportosulnak. Az egész növény tejnedvet választ ki.

Termeszthető.

Júliustól szeptemberig virágzik. A herbát virágzáskor, a gyökeret késő ősszel vagy tavasszal gyűjtik. Utóbbit mosás után kettéhasítják és 500C-on szárítják (beszáradás 3:1). A pótkávét szolgáltató fajtáit termesztik. Rokona a zöldséget és salátát szolgáltató Cichorium endivia és Cichorium foliosum.


Tartalmaz:→ Szeszkviterpén-lakton (lactucin, lactucopicrin), triterpén (taraxaszterol), fenolkarbonsav (cikóriasav - kávésav és borkősav észter, klorogénsav), gyökérben még inulin, a herbában még esculetin-glikozid cichoriin)
Gyógyhatása(i): Kimutatták, hogy a mezei katáng keserűanyagainak, szeszkviterpén laktonjainak köszönhetően serkenti az étvágyat és elősegíti az epetermelést. Ugyanezeknek a laktonoknak tulajdonítható a gyomorfekély kezelésében elért jótékony hatása. A föld feletti részek fenolsavjai vízhajtó hatásúak. Végül a növény csökkenti a vér triglicerid- és koleszterinszintjét. epehajtó, epehólyag kiürülést serkentő, az epefolyást elősegítő és fokozó (cholagogum) (mellékhatása nincs, tartósan is használható máj- és epehólyagbántalmakban), az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum), féregűző, tisztító (depurativum), étvágyjavító, gyomorerősítő (stomachicum).


Felhasználjuk:Kiváló máj- és veseméregtelenítő hatása miatt a mezei katángot főként a máj és a vese működési zavarainak kezelésére ajánlják. - Elősegíti az epekiválasztást és hatékony bizonyos emésztési zavarok ('felfúvódás, böfögés, bélrenyheség, bélgázképződés') tüneteinek kezelésében. - Kiegészítő kezelésként a köszvény és különböző bőrbetegségek esetén alkalmazzák. - A mezei katángnak még tartós kezelés esetén sincs mérgező hatása.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Katángkóró


A Wikimédia Commons tartalmaz Katángkóró témájú médiaállományokat.