Ez a szócikk félig védett

Gyümölcsbor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Portal Ecke links.gif  Szakácskönyv Portal Ecke rechts.gif   Portal Ecke links.gif  Kertészet Portal Ecke rechts.gif   Portal Ecke links.gif  Gyümölcsbor Portal Ecke rechts.gif   Portal Ecke links.gif  Bortörvény Portal Ecke rechts.gif   Portal Ecke links.gif  WEB-HTML színkódok Portal Ecke rechts.gif   Portal Ecke links.gif  Vitalapom Portal Ecke rechts.gif

Következő lap: Tartalomjegyzék

A gyümölcsborok készítése
Az 1800-as évek második felében bekövetkezett filoxéra pusztításának "köszönhetően" a szőlő ültetvények nagyrészt kipusztultak, erre az időszakra tehető a gyümölcsbor készítésének fellendülése. Az országban 1897-ig 666 820 kataszteri hold szőlőből 391 217 pusztult el.

Gyümölcseink táplálkozási, egészségügyi, élvezeti értékeinek tudatában, szeretnénk a fogyasztásukat az idényszerűség határain túl is biztosítani. A friss gyümölcs a legértékesebb, de szezonális voltuk miatt, a "felesleg" tartósítására is törekednünk kell. Készíthetünk befőtteket, gyümölcsízt, (lekvárt), gyümölcskocsonyát, szörpöket, vagy gyümölcsleveket. Ezek feldolgozásakor a gyümölcs vitaminjai, (a hőkezelés miatt) lebomlanak.

Míg a borkészítés során,(a hideg eljárás), a gyümölcsborban nagyobb részt megmaradnak a gyümölcs ásványi- és vitamin anyagai, ezért egészségmegóvó, védőitalként, gyógyitalként fogyaszthatjuk azokat.

Így az egyes gyümölcsök szezonjának elmúltával is hozzájutunk, a szervezetünk számára szükséges,könnyen feldolgozható, és értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó, kellemes, hűsítő, frissítő, élvezeti italként fogyasztható gyümölcsökhöz.

A szerző

Kedvcsinálóként álljon itt egy újságcikk idézetei, azt hiszem ez önmagáért beszél:

„A MINŐSÉGI BOR EGÉSZSÉGJAVÍTÓ.”
Régi mondás, hogy „jó bor, jó egészség.”


  • Franciaországban, Dániában, az Egyesült Államokban kimutatták, hogy a borban lévő hatóanyagok kedvezően befolyásolják a szív állapotát, a keringést, és a vér koleszterinszintjét. A mérsékletesen fogyasztott minőségi bor még az életet is meghosszabbítja. Tudományos megállapítás szerint stresszoldó hatása is van....
  • Nagyapáink körében gyakran hallottuk a jó bor dicséretét, ami nem is alap nélküli, hiszen már az ókorban orvosságnak tekintették. Mintegy 6000 éves múltja van. Az ótestamentumban 200 helyen említik gyógyszer gyanánt, de a Talmudban is a legjobb orvosság. I.e.1550-beli egyiptomi papirusztekercseken 40 féle borkészítményt jegyeztek fel gyomor- és ízületi fájdalmak, stb. ellen.
  • Hippokratész, az orvostudományok atyja volt az első, aki kísérleteket végzett a borral történő kezelés terén....
  • A minőségi bor élvezete a legjobb gyógyszer az alkoholizmus ellen...
  • A franciák, amerikaiak napi 3 deci vörösbort ajánlanak a férfiaknak, a nőknek 2 decit, az egészség megőrzéséhez...
  • A mérsékelt, minőségi borfogyasztás meghatározott körülmények között az egészség javát szolgálja,...”
Dunántúli Napló VII. évf. 98.sz. Rozvány György cikkének részletei.A magyar bortörvény szerintA magyar bortörvény szerint a bor a szőlő gyümölcséből, erjesztés útján készült ital.
A más gyümölcsökből, de ugyancsak erjesztéssel, és cukor (szacharóz) hozzáadásával készült italt gyümölcsbornak nevezzük.
Ebből következik, hogy ha gyengébb években a szőlősgazda, a gyenge cukorfok feljavítására, (természetesen az államilag is engedélyezett mennyiségben) répacukrot adagol a musthoz, gyümölcsbort állít elő.
A gyümölcsbor, a gyümölcs nemének megfelelő ital, csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő és a hozzáadott cukorból alkohol lett. A gyümölcs íze, és zamata, csak kismértékben csökkent. Ugyanakkor a vitamin tartalma, egyes esetekben, a szőlőbor vitamintartalmának többszöröse is lehet.
Emiatt is javaslom mindenkinek, különösen a megfázásos időszakokban napi 2-3 dl gyümölcsbor elfogyasztását.
Korrektúra.png
A szerző

Forrás: Dunántúli Napló VII. évf. 98.sz. Rozvány György cikkének részletei.

Dr. Szabó Béla: Gyümölcslevek házi készítése (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1968)Lásd még:


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Gyógyborok Gyógynövénybor készítés Gyógyfüves borok Gyümölcsbor


Következő lap: Tartalomjegyzék

CC licencEmbl.png

Jogi nyilatkozat

A következőket teheted a művel:

  • szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet, az alábbi feltételekkel:

Nevezd meg!

A szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetned a műhöz kapcsolódó információkat (a szerző nevét vagy álnevét, a WEB-lap/Mű címét).
Symbol opinion vote.svg Példa:  Wikikönyvek: Gyümölcsbor készítése szerző: Kelemen Ferenc alias KeFe 2004.

Ne add el!

Ezt a művet nem használhatod fel kereskedelmi célokra.

Ne változtasd!

Ezt a művet nem módosíthatod és nem készíthetsz belőle átdolgozást, származékos művet.
Bármilyen felhasználás vagy terjesztés esetén egyértelműen jelezned kell mások felé ezen mű licencfeltételeit.

Egyéb:

A szerzői jogok tulajdonosának írásos engedélyével bármelyik fenti feltételtől eltérhetsz.
Nothing in this license impairs or restricts the author's moral rights.
e-mail címem: [kefe45](kukac)[freemail](pötty)[hu] , Skype:[kefe45], vagy a vitalapomon

Figyelmeztetés Az Egyszerűsített változat nem licenc, csupán egy tömör kivonata a Jogi változatnak (vagyis a licenc teljes szövegének). Nincs más célja, mint hogy közérthető nyelven fogalmazza meg a licenc tartalmának lényegét. Tekintsd úgy, hogy ez egy "felhasználóbarát" interfész a Jogi változathoz. Az Egyszerűsített változatnak jogi szempontból nincs jelentősége és a szövegét maga a licenc nem tartalmazza. A fentiek nem befolyásolják a szabad felhasználáshoz fűződő, illetve az egyéb jogokat. Ez a Legal Code (Jogi változat, vagyis a teljes licenc) szövegének közérthető nyelven megfogalmazott kivonata.


Következő lap: Tartalomjegyzék