Gyógynövény/Gyógyhatása/N/Napraforgó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2611 bájt

Növények gyógyhatása

Napraforgó

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Napraforgó
Napraforgó
Magok
Napraforgó
(Helianthus annuus, Syn: -)
Drog Helianthi semen (fructus), Helianthi annui flos, Helianthi annui folium,
Más neve(i): -
A napraforgó az őszirózsafélék családjában a Heliantheae nemzetségcsoport egyik legismertebb faja. Kedvelt haszonnövény, a szántóföldi növények egyike. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez a Magyarországon legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény.


Tartalmaz:→ levélben és virágban flavonoidok, triterpénsav-glikozidok, szaponinok, szitoszterol, a levélben scopolin, fenolkarbonsavak (pl. sok klorogénsav), a virágban még sokféle karotinoid, továbbá pektin, többféle heteropoliszaharid. A kaszat héj nélküli belső részében (magban) 40-50% zsíros olaj, fehérje, lecitin
Gyógyhatása(i): Magjának bele vitaminokat (B1, B2), nikotinsavat, foszfort, vasat, káliumot, növényi zsírokat és sok fehérjét tartalmaz. - A napraforgószirmokból készített teában lévő összetevők bizonyítottan vízhajtó, lázcsökkentő és sebgyógyító hatásúak. - Virág és levél főleg lázcsillapító.
Felhasználjuk: A magbél (szotyola) nyersen, olajban sütve, péksüteményekre szórva, vagy szárazon pirítva is ehető. - A nyers mag csíráztatva és salátákba, szendvicsek tetejére szórható. - Virágrügyeit nyersen salátákba teszik, párolva zöldségként ehető. - Értékes, sütésre is alkalmas olaj sajtolható belőle. - Sok fenolos sava miatt kozmetikai alapanyag (kenőcsök). - Felhasználja még az olajipar, fehérjében gazdag darája élelmiszer. - Nemcsak fontos olajnövény, de értékes zöldtakarmány is. A másodnövényként sűrűn vetett napraforgó a legbiztosabb zöldtrágyanövény az ország bármely területén.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Napraforgó
A Wikimédia Commons tartalmaz Napraforgó témájú médiaállományokat.