Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Köles

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

_

A lap mérete: 2000 bájt

Növények gyógyhatása

Köles

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Köles


Köles
(Panicum miliaceum, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): Termesztett köles, jófizető köles avagy kásaköles


A köles a perjefélék családjába és a kölesformák alcsaládjába tartozó Panicum és Pennisetum növénynemzetségek egyes fajainak összefoglaló elnevezése. Honos mérsékelt égövi Ázsiában, ahol szelekció útján vált kultúrnövénnyé. Egyéves lágyszárú. Ma világszerte elterjedt. Magyarországon kisebb mennyiségben termesztik. Hazánkban két változatát termesztik. Az egyik bugája összehúzott, csomós és felálló, a másik kocsánya hosszú, bugája egy oldalra lekonyul. Ez utóbbi, a „bugás köles” bővebben terem.

Tartalmaz:→ : kb. 60% szénhidrát, 10% fehérje, 3-4% zsíros olaj, pentaciklusos triterpén szaponin

miliacin (germanicol-metiléter), sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

Gyógyhatása(i): táplálék (rostpótlás, dietetika pl. kása).
Felhasználjuk:A kölesből készített étel tápláló, de kissé nehezen emészthető, ezért ha kenyérnek sütik, gyakran búzaliszttel keverik. A kölest az ókori kínaiak is ették. Gluténre érzékenyek is fogyaszthatják, mert glutént nem tartalmaz.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Köles


A Wikimédia Commons tartalmaz Köles témájú médiaállományokat.