Gyógynövény/Gyógyhatása/P/Pacsirtafű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2572 bájt

Növények gyógyhatása

Pacsirtafű

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Keserű pacsirtafű
hegyi pacsirtafű
Pacsirtafű
(Polygala amara, Syn: -)
Drogok Polygalae amarae herba, Polygalae amarae radix
Más neve(i): keserű pacsirtafű, kisvirágú pacsirtafű


A pacsirtafű a hüvelyesek rendjében a pacsirtafűfélék családjának egyik nemzetsége több mint 700 fajjal. A családot a hagyományos rendszertanok a gólyaorrvirágúak rendjében helyezték el. A nemzetség csaknem kozmopolita, csak a sarkvidékekről és a csendes-óceáni szigetvilágból hiányzik.
A nemzetségben lágyszárúak, cserjék és fák is előfordulnak; a Kárpát-medencében élő hat faj (amint ezt a taxon magyar neve is mutatja) kis termetű lágyszárú.
Virágai zigomorfak (kétoldalasan részarányosak); hasonlítanak a pillangósvirágúak virágaiéhoz, de a virág felépítésében a csészelevelek is részt vesznek: az öt közül kettő megnagyobbodott, és két oldalról körbezárja a virágot. A további három sziromlevél közül az alsó csónakszerű; a vége rojtos. A porzók csővé nőttek össze.
A keserű pacsirtafű, (Polygala amara) a hüvelyesek rendjébe, a pacsirtafűfélék családjának névadó nemzetségébe tartozó növényfaj. Nevét keserű ízű virágos hajtásairól kapta.
Honos D-Európában. Áttelelő lágyszárú. Országszerte sziklagyepekben fordul elő, de szórványosan, nem nagy tömegben.


Tartalmaz:→ gyökérben 1-2% szaponin (pl. senegin), keserű polygalin, fenolglikozid gaultherin, polygalitol, kb. 0,05% illóolaj (benne szalicilsavmetilészter), kevés cserzőanyag
Gyógyhatása(i): köptető, a légutakból a nyálkás váladék kiürülését elősegítő (expectorans), keserű-anyag, étvágyjavító szer (amarum), népgyógyászatban fokozza a tejelválasztást, vértisztító, gyomorgyulladás, gyomorhurut (gastritis), bélgyulladás, bélhurut (enteritis) és emésztési zavar (dyspepsia) esetén használatos.


Felhasználjuk:Homeopathia is használja
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről


Magyar Wikipédia: Pacsirtafű
A Wikimédia Commons tartalmaz Pacsirtafű témájú médiaállományokat.