Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kakukkfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3383 bájt

Növények gyógyhatása

Kakukkfű

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kerti kakukkfű
Virága
Kakukkfű
(Thymus vulgaris, Syn: -)
Drog Thymi herba (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.) ,
Más neve(i): Kerti kakukkfű, balzsamfű, démutka, kakucskafű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

A kerti kakukkfű a kakukkfű növénynemzetségbe tartozó növényfaj, melyet a kakukkfüvek közül a leggyakrabban használnak fűszerként. Honos D-Európában, É-Afrikában. Magyarországon is termesztett évelő félcserje, a 3. tényészévtől kezdve törpe bokor formájú. 5-6 éven át jó hozamot biztosít. A tél beállta előtt 40-50 cm sortávolságra, 0,5-1 cm mélyre vetik vagy palántát nevelnek és nyár közepén ültetik ki biztosítva öntözését. Májustól augusztusig virágzik. Virágzó, nem fásodó hajtásait gyűjtik akár szeptember elejéig. Árnyékban szárítják (beszáradás 4:1).


Tartalmaz:→ 1-5% illóolaj (kemotípustól függően kb. 70%-a timol vagy carvacrol, a többi geraniol, linalool, a-terpineol, t-4-thujanol, eucalyptol, thymolmetiléter, p-cymen, terpinen stb.), l-3% szeszkviterpén caryophyllen, Lamiaceae-cserzőanyag, antiperoxidativ bifenil, flavonoidok, triterpén
Gyógyhatása(i): antibakteriális, görcsoldó (spasmolyticum), a légutakból a nyálkás váladék kiürülését elősegítő (expectorans), (akut bronchitis, laryngitis), étvágyjavító, gyomorerősítő szer (stomachicum), (anorexia, dyspepsia, krónikus gastritis esetén, emésztésjavító, (diureticum), féregűző (anthelminticum), külsőleg párologtatásra, inhalálásra vagy öblögetésre felső légúti panaszokban, fürdőbe téve relaxáló. Számos gyógyszer alkotórésze.


Felhasználjuk:Fűszerként szintén a növény leveleit és virágos hajtásait használják fel különféle húsok, mártások, saláták, tészták, levesek ízesítésére, de fűszervajat, túrót, sajtot, tojást, illetve likőröket (például a benediktinert) is ízesítenek vele. A hagyományos angol párolt vadnyúl fűszere, felhasználja még a likőripar, illatszeripar. Homeopathia.
Ismeretes a spanyol kakukkfű (Thymus zygis) is, drogja és illóolaja gyógyászati szempontból egyenértékű a kerti kakukkfűével. Kedvelt dísz- és illóolajnövény is a citromillatú hibrid (Thymus x citriodorus Thymus pulegioides x Thymus vulgaris). Több, keletről származó faj is ismert (pl. Thymus herba-barona).


Ellenjavallat: Kis gyermekeknek nem ajánlható. - Az illóolaj MÉRGEZŐ hatású lehet, ezt csak külsőleg alkalmazzuk! - Egyéni érzékenység eseten bőrkiütéseket okozhat! - Pajzsmirigypanaszokban ne használjuk, mert gátolja a pajzsmirigy működését!


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kakukkfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Kakukkfű témájú médiaállományokat.