Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kereklevelű mályva

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1932 bájt

Növények gyógyhatása

Kereklevelű mályva

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kereklevelű mályva
Kereklevelű mályva
(Malva neglecta, Syn: Malvae (neglectae + grandifoliae + vulgaris + parvifoliae) folium)
Drog Malvae folium, (Ph. Hg. VII.)
Más neve(i): papsajtmályva, közönséges mályva, kereklevelű mályva, papsajt

A mályva nemzetségbe tartozó növényfaj. Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában honos, Egy- vagy többéves lágyszárú, gyomos társulásokban országszerte gyakori.


Tartalmaz:→ A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat tartalmaz.
Gyógyhatása(i): forrázata belsőleg köhögés ellen toroköblítésre és bélhurutban bevonószerként; - külsőleg lágyító borogatásra. Egy laboratóriumi vizsgálatban gyomorfekély ellen hatásosnak bizonyult.


Felhasználjuk:A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatók. - A leveleket akár nagyobb mennyiségben is felhasználhatjuk salátákba, vagy meg is főzhetők. - Az éretlen magvak nyersen és főzve is ehetők. - A termésnek sajtíze van, innen a papsajt elnevezés. - Szárított leveleiből tea főzhető. - A levelek C-vitamint is tartalmaznak. - Cserzőanyagai összehúzó képességet kölcsönöznek neki. - Egyébként az erdei mályva felhasználásával megegyezik.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Kereklevelű mályva


A Wikimédia Commons tartalmaz Kereklevelű mályva témájú médiaállományokat.