Gyógynövény/Gyógyhatása/T/Törpemandarin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1619 bájt

Növények gyógyhatása

Törpemandarin

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Törpemandarin


Törpemandarin
(Fortunella margarita, Syn: Citrus Margarita group)
Drog ',
Más neve(i): ovális kumkvat vagy kínai kumkvat


A szappanfavirágúak rendjébe, a rutafélék családjának fortunella nemzetségébe tartozó növényfaj. A Fortunella nemzetség legismertebb képviselője. Kínában honos kis termetű cserje vagy fa.


Tartalmaz:→ C-vitaminban és flavonoidokban gazdag.
Gyógyhatása(i): '


Felhasználjuk:A törpemandarint általában a héjával együtt eszik, amely édes, ellentétben a savanyú terméshússal. Különböző édességeket, mártásokat, alkoholos italokat is készítenek belőle. Dísznövényként, cserepes növényként Európa-szerte megvásárolható. A faj állítólag -15 °C-ig fagytűrő, de -10-(-12)°C alatt már károsodhat, ezért a 8-10-es USDA zónában ajánlatos a szabadba ültetni. Habár mivel kis termetű fa téli takarása nem nagy gond. Különös aromájú ízesítő sült húsételekhez, héjas terméséből édes-savanykás desszertet is készítenek.


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Törpemandarin
A Wikimédia Commons tartalmaz Törpemandarin témájú médiaállományokat.