Gyógynövény/Gyógyhatása/C/Csillagánizs

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3616 bájt

Növények gyógyhatása

Csillagánizs

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Csillagánizs


Csillagánizs
(Illicium verum, Syn: )
Drog termés: (Anisi stellati fructus) ,
Más neve(i): csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag


A csillagánizs a Schisandraceae családba tartozó Illicium nemzetség legismertebb növényfaja. Délkelet-Ázsiában honos örökzöld fa.
Magassága 4-8 m. Törzse karcsú, kérge fehér, aromás illatú. Leveleik bőrszerűek, ép szélűek, ánizs illatúak. Virágai kicsik, sokszirmúak, sárgák. Termése sugarasan elhelyezkedő, 5-13 (rendszerint 8) csónak alakú, csontkemény és barna színű tüszőből áll. A tüszők kívül érdesek, belül simák, bennük 1-1 világosbarna, lapos, tojás alakú, 3-4 mm hosszú és 1-2 mm széles mag fejlődik. Az egész termés ánizs ízű és illatú.
Igen kellemes a Magyarországon ismertebb, de tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, több étel- és italkülönlegesség neki köszönheti különleges ízét és illatát.
A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése sugarasan, csillag alakban helyezkedik el, benne 3–4 mm nagyságú mag (Anisi stellati fructus) fejlődik. Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, jellegzetes illatát és ízét az illóolajának nagy részét kitevő anetolnak köszönheti.
Londonba a nagy angol utazó, Sir Thomas Cavendish közvetítésével érkezett 1588. szeptember 9-én, aki Fülöp-szigetekről hozta magával. A kínai és vietnámi konyha ismertté válásával azonban Európában is egyre többet kezdték használni lekvárok, szirupok ízesítésére, és az ánizsmagból desztillált drágább ánizsolaj helyettesítésére. A 17. században egyre inkább elterjedt Európában, például a cári udvarban a tea ízesítésére is használták.


Tartalmaz:→ a termésben illóolaj (5-8%, transz-anetol fő alkotórésszel), cserzőanyagok, flavonoidok és zsíros olaj.
Gyógyhatása(i): A termések: emésztésjavító, köhögéscsillapító, illetve köptető teakeverékek és kivonatok alkotórészeként; az illóolaj: hurutoldó és légúttisztító inhalálók, emésztésjavító és kozmetikai készítmények (pl. fogápolószerek), valamint parfümök illat alkozórészeként. Szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav.


Felhasználjuk:Ínyencségre vágyók jellegzetes íze és illata miatt kiválóan használhatják sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák, halételek, sertés-, marha- és baromfi húsok készítéséhez.


Ellenjavallat: A japán csillagánizsban található mérgező anizatin miatt veszélyes lehet.


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Csillagánizs
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagánizs témájú médiaállományokat.