Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kókuszdió

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2618 bájt

Növények gyógyhatása

Kókuszdió

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kókuszpálma


Kókuszdió
(Cocos nucifera, Syn: -)
Drog Cocois oleum raffinatum, (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): -


A kókuszpálma az egyszikűek osztályába, a pálmavirágúak rendjébe és a pálmafélék családjába tartozó faj. Valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedhetett el.


Tartalmaz:→ laurinsav, magban 30-35% zsíros olaj
Gyógyhatása(i): A tisztított olajat a gyógyszerészetben és élelmiszeriparban használják. Úgy tartják, hogy kókuszt tartalmazó krémek használnak ekcéma és pikkelysömör ellen. A kókuszzsír tartalmaz laurinsavat ami kedvezően hat az immunrendszerre és az emésztőrendszerre.
Felhasználjuk: A kókuszdiót borító durva rostszálakat kefesörték, tömítőanyagok, valamint – textilipari eljárásokkal – szőnyegek, lábtörlők, zsinórok készítésére lehet felhasználni. Ehhez az éretlen kókuszdiókat 3 napig vízben áztatják, így a rostok leválaszthatók a kemény héjról. Ezután a rostokat megszárítják, gerebenezik. - Textilipari feldolgozáshoz fonalat készítenek belőlük. A kókuszszőnyegek rendkívül rugalmasak, korábban így készültek a tornatermi szőnyegek. 1000 kg kókuszdióból kb. 35 kg keferostot és 150 kg fonásra alkalmas rostot lehet előállítani. - Szintén a terméséből nyerik ki a koprát, ami a kókuszdió kiszárított húsa, és alapanyaga a kókuszolajnak és számos takarmánynak. - Kókusztejet a reszelt húsából állítják elő préseléssel és a kívánt konszisztenciától függően vizet adnak hozzá. Tejet és tejszínt helyettesíthet különböző ételekben. Az áttetsző folyadékot ami a kókuszdióban van, kókuszvíznek nevezik, ezt ivásra használják, nem úgy mint a kókusztejet. - A kókusztejet és a kókuszkrémet az ázsiai konyhákban elsősorban főzéshez használják, hasonlóan mint az európai konyhákban megszokott tejet, tejszínt, tejfölt, de ivásra nem. A kókusztej nem iható úgy mint a tehéntej.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kókuszdió


A Wikimédia Commons tartalmaz Kókuszdió témájú médiaállományokat.