Gyógynövény/Gyógyhatása/Ö/Ökörfarkkóró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2421 bájt

Növények gyógyhatása

Ökörfarkkóró

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Molyhos ökörfarkkóró


Ökörfarkkóró

Verbascum phlomoides| Verbascum thapsiforme| Verbascum thapsus fajok


Drogok Verbasci flos (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.), Verbasci folium
Más neve(i): szöszös ökörfarkkóró, dúsvirágú ökörfarkkóró, molyhos ökörfarkkóró
Honos Európában, Ázsia mérsékelt égövi részein. Kétéves lágyszárú. Gyomtársulásokban gyakori, de nem tömegesen.
Termeszthető.
Zömmel júniusban és augusztusban virágzik. Virágját kinyíláskor, csészével vagy anélkül gyűjtik. Napon vagy műszárítón szárítják (beszáradás 7:1). Erősen nedvszívó.

{{tartalmaz|Zömmel júniusban és augusztusban virágzik. Virágját kinyíláskor, csészével vagy anélkül gyűjtik. Napon vagy műszárítón szárítják (beszáradás 7:1). Erősen nedvszívó.

Tartalmaz:→ {{{1}}}
Gyógyhatása(i): enyhe köptető, a légutakból a nyálkás váladék kiürülését elősegítő (expectorans) felső légúti, meghűléses hurutok esetén, népgyógyászatban vizelethajtó (diureticum), fájdalomcsillapító és neuralgia elleni szer(antirheumaticum), külsőleg sebkezelésre. Levél asthma eredetű bronchitisben is.


Felhasználjuk:Magyarországon elsősorban a molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus) és a (Verbascum thapsiforme) – szárítva, köhögés elleni teaként használhatók. Teája hígítja a vért, élénkíti a vese és a máj működését. Homeopathia is felhasználja.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Ökörfarkkóró
A Wikimédia Commons tartalmaz Ökörfarkkóró témájú médiaállományokat.