Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Korai juhar

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2714 bájt

Növények gyógyhatása

Korai juhar

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Korai juhar, platánlevelű juhar


Korai juhar
(Acer platanoides, Syn: -)
Drog Aceris platanoides cortex,
Más neve(i): platánlevelű juhar
Honos Kaukázusban, Közép- és Nyugat-Ázsiában, Európában. A korai juhar vagy a szappanfavirágúak rendjébe és a szappanfafélék családjába tartozó faj. Nevét onnan kapta, hogy virágai tavasszal az elsők között nyílnak. Nálunk parkokban és sorfának is ültetik.


Tartalmaz:→ kéreg különösen gazdag ureidekben (kb. 10%), ennek zöme allantoinsav, kb. 40%-a allantoin. Szaponintartalma és kondenzált cserzőanyag-, gallitannin- (“acertannin”), ellagitannin- és gallotannin-tartalma jelentős
Gyógyhatása(i): összehúzó hatású; a fehérjék kicsapásával a nyálkahártyán védőréteget képező anyag (adstringens).
Tejnedve csak tiszta alkoholban vagy éterben oldódik; igen saválló és sokféle festékkel színezhető.


Felhasználjuk:Fontos, korai mézelő növény. Kérgét egykor cserzőanyagnak használták. Kertekben, parkokban gyakran ültetik.

Leggyakrabban telepített kertészeti változatai:

- gömbjuhar (Acer platanoides ‘Globosum’)
- oszlopos korai juhar (Acer platanoides ‘Olmsted’)
Fája mérsékelten kemény, rugalmas, finom rostú, szívós, könnyen hasítható. Nyomószilárdsága igen nagy, de csak szárazon tartós. Nehezen szárítható, mert könnyen vetemedik és repedezik; eközben el is színeződhet. A légszáraz fűrészáru fajlagos tömege 500–650 g/cm³. A hagyományos kötések (enyvezés, csapolás, csavarozás, szögelés) könnyen kialakíthatók és rendszerint tartósak. Mivel kevéssé zsugorodik, különösen alkalmas: késfurnérnak, világos színű lakó- vagy hálószobabútornak, széknek, asztalnak és asztallapnak, konyhai eszközöknek, valamint hangszerkészítésre is – bútorfának azonban kevésbé értékelik, mint a hegyi juhart.
A népi hagyomány szerint a juharfa megvéd a boszorkányoktól, ezért Hátsó-Pomerániában az ajtókat és a szobákat juharral díszítik fel, Mecklenburgban pedig juharfából készült tipliket vernek az ajtókba és a küszöbökbe.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Korai juhar


A Wikimédia Commons tartalmaz Korai juhar témájú médiaállományokat.