Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/V/Valódi hánytatógyökér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3223 bájt

Gyógynövény

Valódi hánytatógyökér

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok

Valódi hánytatógyökér
Valódi hánytatógyökér
(Psychotria ipecacuanha, Syn: Cephaëlis ipecacuanha, Uragoga ipecacuanha)
Drog Ipecacuanhae radix et rhizoma,
Más neve(i): ipekakuána
Honos Brazíliában, D-Amerika nyugati részén, Közép-Amerikában. Kb. 40 cm magasra növő, elágazó félcserje. Termesztik is. Hivatalos drogot szolgáltat a Cephaëlis acuminata Karst., (costa-ricai ipekakuána) is.


Tartalmaz:→ 1,8-4% izokinolin alkaloid emetin és cephaelin, mellékalkaloid pl. psychotrin, továbbá kevés iridoid izokinolinglikozid ipecosid és származékai, 30-40% keményítő
Gyógyhatása(i): Vékony, elágazó gyökeréből kivont anyagot emésztési zavarokra használták. Mérgezés esetén hánytatásra használták, és bronchitist is kezeltek vele. köptető, a légutakból a nyálkás váladék kiürülését elősegítő (expectorans), erősen kiválasztó (secretolytikus), szer.
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az alábbi neveken hivatalos
Ipekakuána folyékony kivonat standardizált Ipecacuanhae extractum fluidum normatum
Ipekakuána gyökérpor standardizált Ipecacuanhae pulvis normatus
Ipekakuána tinktúra standardizált Ipecacuanhae tinctura normata
Ipekakuánagyökér Ipecacuanhae radix
Gyógyhatása(i): Vékony, elágazó gyökeréből kivont anyagot emésztési zavarokra használták. – Mérgezés esetén hánytatásra, és bronchitist is kezeltek vele. – Az alkaloid vegyületek köptető hatásokkal rendelkezik és segít feloldani a nyákot.
Felhasználjuk:Elsősorban a gyógynövényből készült készítmények – hánytatógyökér-por, folyékony kivonat vagy tinktúra alkalmazása javasolható.
Ellenjavallat: Nagyobb mennyiségben fogyasztva hányingert, émelygést, súlyosabb esetben pedig hányást is okozhat. A szimptómák között megjelenhet a véres hasmenés, a szívritmuszavar, a test görcsös reakciója, a növény nagy mennyiségben történő használata pedig akár még kómás állapotot is előidézhet. - Mivel nagyon nehéz eltalálni a gyógynövény adagolásával kapcsolatban a megfelelő dózist, ezért szakemberek sem javasolják az otthoni kísérletezgetést. - Áldott állapotban lévő hölgyeknek is kerülniük kell a hánytatógyökér fogyasztását. Csak készítmények, gyógyszerek formájában orvosi ellenőrzéssel.


Lásd még: A növényről Mit-mihez Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Valódi hánytatógyökér
A Wikimédia Commons tartalmaz Valódi hánytatógyökér témájú médiaállományokat.