Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/G/Goa por

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3043 bájt

Növények gyógyhatása

Goa por

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Goa por
(Andira araroba , Syn: -)
Drog Chrysarobinum,
Más neve(i): krizobazin


Honos Brazília esőerdőiben, kb. 20-35 m magasra is megnövő, lombhullató fa.
A fa frissen fűrészelve élénksárga, levegő hatására világosbarnától sötétbarnáig vagy vörösbarnáig, a lágytól a keményig változó; rugalmas, közepesen tartós, ellenáll a száraz fafúrásnak és közepesen ellenálló a gombákkal szemben. Feldolgozásakor keményfém szerszámok ajánlottak, a szögezés és csavarozáskor előfúrást igényel, ragasztható.
A fa ararobát tartalmaz, amely gyógyászati ​​​​felhasználású. Az araroba egy por, amely a gyanta oxidációja következtében lerakódott a fa belsejében. Az araroba a fa nagy porózus edényekben és hasadékokban vagy üregekben található, amelyek áthaladnak a fán, és átnyúlnak az egész törzsön; úgy kapják, hogy kivágják a fát, kettéhasítják a törzset, és kikaparják a port a hasadékokból.
Belsőleg nem használható, és mivel a bőrön keresztül könnyen felszívódik, külsőleg csak kis mennyiségben használható. A krizobazin, más néven Goa por, amelyet a kéregből nyernek, parazitaellenes és irritáló. A vadonból gyűjtik és Brazíliából exportálják, a fát Dél-Indiában is termesztik ehhez a porhoz a fát helyben és exportra is használják.


Tartalmaz:→ krizarobin vagy krizofánsav, chrysophanolantron, emodinantron-monometiléter, ararobinol, chrysophanol, emodin-monometiléter
Gyógyhatása(i): Bőrproblémák kezelésére használják, a bőrt és nyálkahártyát erősen izgatja, gyulladást okoz. Külsőleg gombás megbetegedésekben, trychophytiasis, pityriasis, sykosis, lichen ruber, erythrasma, psoriasis, ótvar, gombás fertőzések, ekcéma, herpes és pikkelysömör kezelésére.[1] Állatgyógyászatban is használják.
Felhasználjuk: A fa kiváló minőségű bútorok, lépcsők, lambériák, padlók, furnérszelet, ipari vagy nehéz padlók, zsaluzatok, ács-, asztalosmunkák, hídépítések, cövekek, kerítésoszlopok céljából felhasználhatók.


Ellenjavallat: Súlyosan irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyákat, míg a szervezetben felszívódó 10 mg-os mennyiség hányással, hasmenéssel és vesegyulladással jár. A fűrészpor allergiát okozhat a fűrészüzemben dolgozóknak


Lásd még: A növényről Mit-mihez Gyógytea Tanácsok


Magyar Wikipédia: Goa por
A Wikimédia Commons tartalmaz Goa por témájú médiaállományokat.
  1. Orvosi kifejezések