Gyógynövény/Gyógyhatása/H/Halméregfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1943 bájt

Növények gyógyhatása

Halméregfa

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Halméregfa


Halméregfa
(Barringtonia asiatica, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): botong, bitoón, mudilla, putat


A Halméregfa a Barringtonia növénynemzetség egyik faja, amely eredetileg az Indiai-óceán partjainak mangrove-övezeteiben, illetve a Csendes-óceán nyugati partvidékének hasonló élőhelyen fordul elő, elterjedési területe Zanzibártól Tajvanig és a Fülöp-szigetekig nyúlik, magában foglalva a Fidzsi-szigeteket, Új-Kaledóniát, a Salamon-szigeteket, Tuvalut, a Cook-szigeteket, továbbá Wallis és Futuna, illetve Francia Polinézia területét. Előszeretettel ültetik útsorfának és parkfának is – leginkább Indiában, elsősorban a délkeleti partvidéken –, dekoratív megjelenése és jó árnyékoló képessége miatt.

Leggyakrabban használt angol neve fish poison tree, vagyis szabad fordításban halméregfa, ami egyik jellegzetességére utal: arra, hogy a növény minden része erősen mérgező. Más elnevezései arra utalnak, hogy termésének alakja dobozra emlékeztet. Emellett az előfordulási területén számos helyi elnevezése létezik (pl. botong, bitoón, mudilla, putat[5]), ezek egyike, a polinéz futu a Futuna-sziget névadója.

Tartalmaz:→ '
Gyógyhatása(i):
Felhasználjuk:
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Gyógytea Mihez-mit Tanácsok

Magyar Wikipédia: Halméregfa
A Wikimédia Commons tartalmaz Halméregfa témájú médiaállományokat.