Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/A/Afrikai szilva

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3649 bájt

Gyógynövény

Afrikai szilva

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok

Afrikai szilva
Extraflorális nektártatók a levél szélén.
Afrikai szilva
(Prunus africana, Syn: Pygeum africanum )
Drog Pruni africanae cortex, (Ph. Eur. 4. = Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): afrikai meggy, afrikai szilva


Az afrikai szilvafa a rózsafélék családjába tartozó évelő fatermetű w:örökzöld növény. Közép- és Délnyugat-Afrika hegységeiben honos (600-) 1000-2500 (-3000) m magasságban. Előfordul hegységekben, folyó menti erdőkben és magányosan füves részeken. Honos trópusi Afrikában, a fa magassága elérheti a 30 m-t is.

Törzse sötétbarna színű, erősen barázdált. 40 m magasra is megnőhet. Levelei elliptikusak, 5–15 cm hosszúak, a színükön fényes sötétzöldek, a fonákon világosabbak; szélük finoman fogazott és 1-2 mirigyes pont van a fogak között, közel a levélalaphoz. A levélnyél 1–2 cm hosszú, bordázott, gyakran vöröses. Virágzata 7-15 virágból áll, hónalji csomókban nyílik. A virágok fehérek, kicsik, 10-20 porzószáluk van. w:Termése csonthéjas, legfeljebb 1,2 cm átmérőjű, megnyúlt vöröses barna vagy bíbor színű, nagyon keserű.


Felhasználható része(i): Az w:Európai Gyógyszerkönyvben és annak megfelelően a w:VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel drogja, ami a fa törzsének vagy ágának egész vagy aprított, szárított kérge.


Tartalmaz:→ zsíros olaj (sokféle zsírsavval), szterol, pentaciklusos triterpén-szaponin (ursolsav, oleanolsav, crataegolsav, epimaslinsav), alifás alkohol (n-tetracosanol, n-docosanol), ferulasavészterek, fitoszterinek és észterszármazékaik, ferulasav-származékok (n-dokozanol és n-tetrakozanol), pentaciklikus triterpének (urzolsav és oleanolsav), valamint zsírsavak főként palmitinsav.
Gyógyhatása(i): A népi gyógyászatban régóta felhasználják a kérgét. Afrikában a vizelés közben jelentkező fájdalmak, mellkasi fájdalmak, w:malária, láz, és w:gyulladások kezelésére alkalmazzák. - A kérgéből nyert kivonatokat a w:gyógyszeriparban jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére használt készítmények tartalmazzák. Kivonata csökkenti a tesztoszteron plazmakoncentrációját, nincs androgén hatása, alkalmas benignus prostata hypertrophia kezelésére, per os prostata adenoma esetén (készítmény, orvosi felügyelettel).
Hazájában fáját különféle szerszámok nyelének készítésére is felhasználják. Gyógyászati célú kitermelése miatt vált a faj veszélyeztetetté.


Ellenjavallat: Mellékhatásként ritkán általános gyomor-bélrendszeri tünetek (hasmenés, székrekedés, hasfájás), fejfájás és bőrelváltozások fordulhatnak elő az afrikai szilvafa kéregkivonatát tartalmazó készítmények használatakor. Ellenjavallat - a növénnyel szembeni egyéni allergiát kivéve - nem ismert.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Afrikai szilva
A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai szilva témájú médiaállományokat.