Gyógynövény/Gyógyhatása/Ö/Őszi vérfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2028 bájt

Növények gyógyhatása

Őszi vérfű

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Őszi vérfű


Őszi vérfű
(Sanguisorba officinalis, Syn: -)
Drog Sanguisorbae herba,
Más neve(i): Őszi vérfű - vérfű, vagy érfű, csabaíre, csabafű, csabaire vérfű, orvosi vérfű


Az őszi vérfű a rózsafélék családjának vérfű nemzetségébe tartozó növényfaj. Honos Európában, Ázsia mérsékelt égövi területein, É-Amerikában. Akár 1 m-re megnövő, áttelelő lágyszárú. Nálunk a Középhegységben és a Dunántúlon lápréteken, láposodó kaszálóréteken elég gyakori. Találkozhatunk vele még a Mecsekalján is, míg az Alföldön ritkább, a Tiszántúlról hiányzik.


Tartalmaz:→ 10-17% catechin-cserzőanyag, ellagitanninok, catechin, gallocatechin, triterpén-glikozidokat szangviszorbin, sangusorbigenin, sanguisorbin, flavonoidokat
Gyógyhatása(i): A szervek szöveteinek összehúzódását előidéző, a váladék kiürülését megakadályozó (adstringens) aranyérbetegségben, hasmenés ellen, használatos dysmenorrhoea és tüdőhurut esetén. A népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, hasmenés ellen, erős menstruációs panaszokra alkalmazták. Külsőleg aranyér ellen alkalmazható.


Felhasználjuk: A homeopátiában görcsoldásra, a menopauza beálltakor köztes vérzések és hasmenéses megbetegedések ellen alkalmazza.
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Őszi vérfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Őszi vérfű témájú médiaállományokat.