Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kokacserje

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2917 bájt

Növények gyógyhatása

Kokacserje

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kokacserje
Kokacserje


Kokacserje
(Erythroxylum coca, Syn: Erythroxylum novogranatense)
Drog Cocae folium,
Más neve(i): -


A kokacserje a kétszikűek osztályán belül a kokacserje- vagy vörös-fafélék családjába sorolt nemzetség. Honos Dél-Amerikában (Bolívia, Peru, Columbia) és Jáván. Indiai szubkontinensen, Ausztráliában és máshol is termesztik. Más trópusi területeken (Indonézia, Srí Lanka) is termesztik szigorú törvényi ellenőrzés mellett. A kb. 0,25-2,25% alkaloidot tartalmazó leveleket évente 3-4-szer szedik, rögtön szárítják. A kokacserje szárított leveleit (koka) a perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként. 2-3 m magas cserje.


Tartalmaz:→ 0,7-2,5% alkaloid (ecgoninok, tropeinek, hygrinek), a fő alkaloid cocain (kb. 1%),

mellékalkaloidok: tropacocain, hygrin, cuskhygrin, alkaloidhoz kötődő savak, pl. truxillsavak, truxinsavak, flavonoidok, 0,02-0,13% illóolaj, viasz, gyanta nyálka-poliszaharid, kevés alkaloid (pirrolizidin)

Gyógyhatása(i): kokain helyi érzéstelenítő (nyálkahártyákra), erősen hat a központi idegrendszerre, izgatottságot, élénkséget okoz, sympathomimeticum. Euphoriát, hallucinációt idéz elő. Üdítő italokba a kokainmentes kivonatot használják. A népgyógyászatban felső légúti hurutok esetén (pirrolizidin-tartalma miatt ma már alig használják)


Felhasználjuk:A levélből felszabaduló alkaloidok stimulálják az agykéreg működését, fogyasztóján nyugtalanság, izgalom vesz erőt, fokozódik az izmok fizikai teherbírása. - Kis mennyisége megszünteti az éhséget, szomjúságot, fáradtságot. - A véredények összehúzódásával segít a testhőmérséklet megőrzésében. - A levelek kalciumban, vasban és vitaminokban gazdagok. - A 19. század második felétől a kokacserje kivonatát italokban használták frissítőszerként. - A 20. századtól a stimuláló alkaloidokat a feldolgozás során kivonják belőle, vagy szintetikus ízanyagokat használnak.


Ellenjavallat: Nagyobb mennyiségben, hosszabb ideig fogyasztva szorongást, depressziót és más súlyos zavarokat okozhat (alvászavar, étvágytalanság, személyiségzavar). - A levélből kivont kokain kábítószer. - Fogyasztása szenvedéllyé válhat, és függőség is kialakul.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kokacserje


A Wikimédia Commons tartalmaz Kokacserje témájú médiaállományokat.