Ugrás a tartalomhoz

Növények/M/Magas aranyvessző

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | M
A lap mérete: 2948 bájt

Növények

Magas aranyvessző

Magas aranyvessző
Magas aranyvessző


Magas aranyvessző
(Solidago gigantea, Syn: -)
Drog Solidaginis herba,
Más neve(i): észak mimózája, jágerkender, késői-, illetve kései aranyvessző, magyarmimóza, nyári-mimóza, semfű-semfa, vadmimóza.


A magas aranyvessző az őszirózsafélék családjának őszirózsaformák alcsaládjába tartozó aranyvessző növénynemzetség egyik faja, virágos, évelő gyógynövény.
A legtöbb aranyvesszőhöz hasonlóan ez is Észak-Amerikában honos; onnan hozták át Európába dísznövénynek kertekbe, parkokba. Azóta számos termőhelyen, így Magyarországon is kivadult, a Dunántúlon közönséges gyom, de Somogy, Zala és Vas megyében különösen gyakori. A magas aranyvessző az Egyesült Államokban általánosan elterjedt, elsősorban ártereken fordul elő. Észak-Amerika keleti partvidékén problémákat okozó gyomosító faj. Európában is főként az ártéri területeken található meg, de mára a szárazabb gyepeken is tömeges és természetvédelmi problémákat okoz.
50–220 cm magas, kúszó gyöktörzses évelő. Felálló szára csak a virágzatban elágazó, a fölső része szőrös. Levelei mintegy 10 cm hosszúak, szórtan állnak a száron, lándzsásak, hosszúkásak, a szélük alul ép, a kihegyezett levélcsúcs felé fűrészes. A mintegy 5 mm-es, sárga fészkek sűrűn, az ívesen hátragörbülő, bugás fürtvirágzatok egyik oldalán nyílnak. A fészek szélén növő nyelves virágai alig hosszabbak a csöveseknél, a szirmok összenőttek. A termése kaszat.
A nemzetség egyéb tagjaihoz hasonlóan meglehetősen igénytelen, a gondozatlan kertekben, parkokban is jól megél, de leginkább a nedves–vizenyős termőhelyeken. Kivadulva az ártereken, liget- és láperdők, mocsarak növénye. Enyhén mészkerülő. Június–október között virágzik.


Ellenjavallat: A megszáradt drog az arra érzékenyeknél nyálkahártya irritációhoz vezethet. - A belélegzett szőrbóbiták kellemetlen nyálkahártya-, és fogínygyulladást okozhatnak az arra érzékenyeknek!


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Kanadai aranyvessző Közönséges aranyvessző

Magyar Wikipédia: Magas aranyvessző
A Wikimédia Commons tartalmaz Magas aranyvessző témájú médiaállományokat.