Gyógynövény/Gyógyhatása/G/Gumós selyemkóró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2286 bájt

Növények gyógyhatása

Gumós selyemkóró

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Gumós selyemkóró
selyemkóró, Asclepias syriaca


Gumós selyemkóró
(Asclepias tuberosa, Syn: Asclepias syriaca)
Drog Asclepiadis radix,
Más neve(i): Narancskrepin, tejelőkóró, selyemfű, selyemkóró, vaddohány


A gumós selyemkóró a meténgfélék családjába tartozó, észak-amerikai eredetű, agresszíven terjeszkedő évelő gyomfaj.

Magyar nevét onnan kapta, hogy a fajok magszőrei selymes fényűek. Egyesek gyökere gumós, s előfordulnak közöttük mézelő növények is.
Fajai az amerikai kontinensen Ontariotól Minnesotáig őshonosak, de számos helyre, így Európába is, elsősorban az Alföld homokos talajú vidékeire betelepítették.
Magyarországon a selyemkóró (Asclepias syriaca) eredetileg a textilipar számára hozták az országba, agresszíven terjeszkedő, évelő gyomnövény. Özönnövény, irtása törvény alapján kötelező.
(Rizómái akár két méteres mélységig is lehatolnak, így hiába kaszálják, újra kinő, és vegyszeres irtása is igencsak nehézkes, majdhogynem lehetetlen.)


Tartalmaz:→ Kardenolid glikozidok, pl. jellegzetesek a coroglaucigenin aglikon és ennek glikozidjai
Gyógyhatása(i): hánytatószer (emeticum), hashajtó (catharticum), izzadást kiváltó (diaphoreticum). Enyhíti a fájdalmakat, kiváló nátha és asztma, hörgő-, és tüdőproblémák megszüntetésére. - Hasznos még a skarlát, reumás láz, epebántalom, tifusz, és kanyaró és akut vérhas esetén.


Felhasználjuk:A homeopátia is felhasználja.


Ellenjavallat: Óvatosan használjuk, mert mérgező, különösen akkor, ha túladagoljuk, gyerekek esetében, életkoruknak megfelelően kevesebb teát adjunk.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Gumós selyemkóró


A Wikimédia Commons tartalmaz Gumós selyemkóró témájú médiaállományokat.