Gyógynövény/Gyógyhatása/G/Gránátalma

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3371 bájt

Növények gyógyhatása

Gránátalma

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Gránátalma
gyümölcse
Gránátalma
(Punica granatum, Syn: -)
Drog Punicae granati cortex - Granati cortex,
Más neve(i): grenadin

Honos Kaukázusban, Ny- és Közép-Ázsiában, É-Afrikában, Indiai-szubkontinensen. Cserje, nálunk védett helyeken és üvegházban termeszthető.


Tartalmaz:→ a kéregben: 0,5-0,7% piperidin alkaloid pelletierin, pseudo-pelletierin, kb. 25 % hidrolizálható cserzőanyag, a terméshéjban: kb. 28% cserzőanyag, 34% nyálka-poliszaharid, szaponin (ursolsav, betulinsav), a virágban: pelargonidin-glikozid, kevés tannin, szitoszterol, a termésben: delphinidin- diglikozid, cukrok, citromsav, egyéb szerves savak és észtereik, vitaminok
Gyógyhatása(i): - a kéreg: féregűző (anthelminticum), a szervek szöveteinek összehúzódását előidéző, a váladék kiürülését megakadályozó (adstringens), menstruációt megindító (emmenagogum), melyet a homeopathia is felhasznál, - a terméskéreg: (adstringens) - a népgyógyászatban: colitis, dysenteria esetén, féregűző is, a virág: (adstringens) diarrhoeában, - a piros terméshús: delphinidin- diglikozid, cukrok, citromsav, egyéb szerves savak és észtereik, vitamindús, ízletes. - Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. - Számos beteg igazolta rendkívüli gyógyító-megelőző hatását az érrendszeri és rákos betegségek esetén. - A legismertebbek napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása egy év alatt az érfali lerakódásokat csökkenti. - Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli és lassítja a ráksejtek növekedését.
Felhasználjuk:A gránátalma és a gránátalmalé is világszerte elterjedt élelmiszer, de különösen a Földközi-tenger vidékén, a Közel-Keleten, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Európában és néhány éve Közép- és Észak-Európában fogyasztják. - A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyas ételek, valamint gyümölcssaláták készítése során. - Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények, továbbá bor és ecet is készíthető belőle.


Ellenjavallat: A gránátalmafa kérgének fogyasztása a magas cseranyag-tartalom miatt gyomorirritációt okozhat, az alkaloidok hatására pedig látászavar, szédülés léphet fel.


Lásd még: A növényről Mit-mihez Gyógytea Tanácsok

Magyar Wikipédia: Gránátalma


A Wikimédia Commons tartalmaz Gránátalma témájú médiaállományokat.