Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kosbor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 5358 bájt

Növények gyógyhatása

Kosbor

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Agárkosbor
Vitézkosbor
Bíboros kosbor
Majomkosbor
Tarka kosbor
Sápadt kosbor


Agárkosbor[szerkesztés]

(Anacamptis morio, Syn: Orchis morio)
Más neve(i): agárkosbor, agár kosbor vagy agár sisakos-kosbor


A kosborfélék vagy orchideafélék családjába tartozó védett dísz- és gyógynövényfaj. Honosak Közép-Európában, kivéve a vitéz kosbort, ami Eurázsiában, Szibériában is honos. A Magyar-középhegységben és a Dunántúlon gyakori, az Alföldön szórványos, többek közt a Kisalföld, a Bodrogköz, a Keszthelyi-fennsík, a Mátra, valamint a Cserhát területén él. Magyarországon különböző termőhelyeken élő, évelő lágyszárúak, nagy mértékű kiritkulásuk miatt mindegyik szigorúan védett. A drogot csak import útján lehet beszerezni, ha nem helyettesíthető. Az alábbiakban a 125 fajból néhány Magyarországon is ismert védett! kosbor látható.

Vitézkosbor[szerkesztés]

(Orchis militaris, Syn: -)
Más neve(i): -


A vitézkosbor 25-50 (ritkán 65) cm magas, lágyszárú, évelő növény. Ikergumói a talajban találhatók. Tőlevélrózsáját 3-6 tojásdad vagy széles-lándzsás alakú, 8-14 cm hosszú és 2-4,5 cm széles, fényes világoszöld tőlevél alkotja. A száron további 1-2, jóval kisebb, szárölelő levél található. Májusban virít.1982 óta védett, eszmei értéke 10 000 Ft.

Bíboros kosbor[szerkesztés]

(Orchis purpurea, Syn: -)
Más neve(i): -


Magyarországon a Nagy-Alföld kivételével mindenütt előfordul, inkább dombvidékek (44%) és alacsony hegyvidékek (39%) növénye. A nyílt, illetve részben fás élőhelyeket kedveli, zárt erdőben egyedsűrűsége és virágzási esélye kisebb. Elsősorban élőhelyeinek mezőgazdasági művelésbe vétele, töveinek kiásása fenyegeti. A nyulak és a csigák károsítják. Magyarországon eddig összesen 493 állományát mérték fel, amelyből 449 1990 után is megmaradt, visszaszorulásának mértéke 9%-os. Teljes hazai egyedszáma több százezresre becsült. 1982 óta védett, eszmei értéke 10 000 Ft.

Majomkosbor[szerkesztés]

(Orchis simia, Syn: -)
Drog Salep tuber,
Más neve(i):


A szubmediterrán lomberdők növénye, melegkedvelő, fényigényes, jól tűri a szárazságot. Pusztafüves lejtőkön, karsztbokorerdőkben, gyertyános-tölgyesekben lehet találkozni vele. A mérsékelten száraz, enyhén meszes, nitrogénben szegény talajt preferálja. Élőhelyein a talaj kémhatását pH 7,4-7,9 (átlagosan 7,7) közöttinek mérték.

Tarka kosbor[szerkesztés]

(Neotinea tridentata, Syn: Orchis tridentata)
Más neve(i):


A tarka kosbor az orchideafélék vagy kosborfélék családjába tartozó védett növény. Megtalálható Dél-Európában Spanyolországtól egészen Törökországig, északabbra pedig a Krímben, Lengyelországban és Németországban. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság területén él. Mészkedvelő dolomit- és mészkő sziklagyepeken, karsztbokorerdőkben, pusztafüves lejtőkön nő. Április–májusban virágzik

Sápadt kosbor[szerkesztés]

(Orchis pallens, Syn: -)
Drog salep radix,
Más neve(i):


Bükkösökben, gyertyános–tölgyesekben, ligeterdőkben, meleg- és mészkedvelő tölgyesekben él, többnyire félárnyékban. Hajtásai a tél végén, kora tavasszal jelennek meg a felszínen. Április közepétől június elejéig virágzik. Virágai nem termelnek nektárt, a jó nektártartalmú sárga lednekfajokat (pl. tavaszi lednek) utánozzák külsejükkel, így csalogatják magukhoz a rovarokat. Április-májusban virít.

Tartalmaz:→ kb. 50% glukomannan nyálkapoliszaharid


Gyógyhatása(i): gyermekgyógyászatban (antidiarrhoeicum).
Felhasználjuk:Nagyon érzékeny a termőhely változásaira. Mikorrhizás; a gyökér bőrszövete alá parányi, a növénnyel szimbiózisban élő gombák települnek. Apró magvaiban nincs fehérje, ezért a magok a gombatelep nélkül nem tudnak kicsírázni. Az egyes fajok igen eltérő körülményekhez alkalmazkodtak: nemcsak a humuszban gazdag talajú réteken és az erdőkben találjuk meg őket, de a lápokban-lápréteken, sőt, a Duna-Tisza közének homokbuckáin is. Számos faja és kiváltképp a kimondottan a látvány kedvéért nemesített számtalan hibridje dísznövény. Gumójában sok a növényi nyálka és a keményítő, ezért kivonatát salep (salep radix) néven orvosságként hasznosítják.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kosbor


A Wikimédia Commons tartalmaz Kosbor témájú médiaállományokat.