Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/A/Átnőttlevelű szilfium

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1739 bájt

Gyógynövény

Átnőttlevelű szilfium

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok

Átnőttlevelű szilfium


Átnőttlevelű szilfium
(Silphium perfoliatum, Syn: - )
Drog Silphii perfoliati rhizoma,
Más neve(i): csészekóró, óriás szilfium, rózsagyom

(S A átnőttlevelű szilfium az őszirózsafélék családjában a Heliantheae nemzetségcsoport szilfium nemzetségének faja. Évelő lágyszárú, lágyszárú dísznövény. Honos É-Amerikában, néhol dísznövény nálunk is. Tőosztással, ősszel magvetéssel (áttelelő növény) szaporítható. Fagytűrő, hosszú (12–15 év) élettartamú.

Felhasználható része(i): gyökér
Tartalmaz:→ '
Gyógyhatása(i): a népgyógyászatban a levél drogját (Silphii perfoliati herba- és radix) megfázás, lázas és májbetegségekre, reuma ellen és nyugtatóként használják. az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum), izzadást kiváltó (diaphoreticum).


Felhasználjuk:Méztermelés szempontjából is fontos faj, ugyanis a belőle nyert méz hosszú ideig nem kristályosodik, így a méhek számára az áttelelés időszakában fontos takarmányforrást jelent. Energianövényként biomassza (biogáz) előállításra is alkalmas.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Átnőttlevelű szilfium


A Wikimédia Commons tartalmaz Átnőttlevelű szilfium témájú médiaállományokat.