Növények/B/Borzas kúpvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2529 bájt

Növények

Borzas kúpvirág

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék


Borzas kúpvirág
Borzas kúpvirág
(Rudbeckia hirta, Syn: )
Más neve(i): -


A borzas kúpvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó faj. A Rudbeckia nemzetség típusfaja.
A borzas kúpvirág eredeti előfordulási területe Észak-Amerika keleti és középső részei; azonban manapság az ember segítségének köszönhetően ez a növényfaj már megtalálható 10 kanadai tartományban és 48 USA-beli államban is. Maryland állam címernövénye. Kínába is betelepítették.
Ez a lágy szárú növény általában egyéves, de megfelelőkörülmények között lehet kétéves vagy akár évelő is. 30-100 centiméter magasra nő meg és 30-45 centiméterre terül szét. A váltakozó elhelyezkedésű levelei, a tőből indulnak ki és 10-18 centiméter hosszúak; durva szőrzet borítja. A virágai az őszirózsafélékre jellemzően margarétaszerűek. Késő nyáron és kora ősszel virágzik. A virág akár 10 centiméter átmérőjű is lehet; szirmai sárgák és a kúp alakú termőtája sötétbarna vagy fekete. A termesztett változatok között, lehet találni narancssárga, vörös vagy barna szirmúakat is, valamint különböző méretűeket.
Ez a növény közkedvelt kerti virág, sokfelé termesztik kertekben és parkokban. Korábban az indiánok különböző betegségek és gyulladások gyógyításához használták fel, azonban nem minden része fogyasztható.

Változatai[szerkesztés]


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea

Magyar Wikipédia: Borzas kúpvirág


A Wikimédia Commons tartalmaz Borzas kúpvirág témájú médiaállományokat.