Gyógynövény/Gyógyhatása/T/Tamarindusz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2613 bájt

Növények gyógyhatása

Tamarindusz

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Tamarindusz
termése


Tamarindusz
(Tamarindus indica, Syn: -)
Drog Tamarindi fructus Tamarindi semen,
Más neve(i): tamarind, tamarindusz, tamarinduszfa, tamarin


A tamarindusz (Tamarindus) a kétszikűek osztályában a hüvelyesek rendjébe sorolt pillangósvirágúak családjának egyik monotipikus nemzetsége; egyetlen faja a többnyire egyszerűen csak tamarindnak nevezett indiai tamarindusz (Tamarindus indica). Neve az arab-indiai tamar (gyümölcs) és hindi (hindu, indiai) szavakból ered. Honos Afrikában, sokfelé termesztik. Kb. 25 m-es fa.


Tartalmaz:→ termésben 25-40 % invert cukor, 2-3% pektin és szerves savak (10-12%-a borkősav), magban tannin, zsíros olaj, lektin
Gyógyhatása(i): A növény termésében lévő borkősavnak, ásványi sóknak és a pektinnek köszönhetően a termésfal enyhén hashajtó hatású. Mind felnőtteknek, mind gyermekeknek heveny vagy idült székrekedés kezelésére ajánlják. Az emésztést is segíti. A skorbut ellen is hatásos. sokféleképpen elkészíthető laxativum.


Felhasználjuk:A savanyú terméshúst a feltört, érett hüvelyből frissen kivéve gyümölcsként is eszik, de főleg italokhoz és fűszerkeverékekhez használják. Emellett fogyasztják szárítva, édesítve vagy vajjal keverve is. Cukor és víz hozzáadásával vagy rövid ideig főzve a terméshúsból üdítő, ízletes lé készíthető. Frissen vagy sziruppá főzve kedvelt fűszer ételek és sütemények savanyításához és ízesítéséhez. Az érett termésből nyert és megtisztított, sötétbarna, majdnem fekete gyümölcspüré a pulpa tamarindorum. Ezt a trópusokon frissítő italok készítéséhez is használják, de Magyarországon szinte teljesen feledésbe merült.
Ellenjavallat: Káros mellékhatása nem ismert, de alkalmazásánál célszerű betartani az előírást.


Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Tamarindusz
A Wikimédia Commons tartalmaz Tamarindusz témájú médiaállományokat.