Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/I/Istenfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2259 bájt

Növények gyógyhatása

Istenfa

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Istenfa
Istenfa
(Artemisia abrotanum, Syn: Artemisia elatior, Artemisia herbacea, Artemisia paniculata )
Drog Abrotani herba,
Más neve(i): Ürömcserje

Az üröm az őszirózsafélék családjának őszirózsaformák alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Újabb rendszerezők az őszirózsafélék Asteroideae alcsaládjának Anthemideae nemzetségcsoportjába sorolják, Ny-Ázsiában, sokfelé termesztik. Az ürömfajok főleg az északi félgömb mérsékelt övében élnek sztyeppeken és félsivatagos tájakon, lokális szempontból pedig száraz helyeken, sziklagyepekben, lösz- és homokpusztákon, szikeseken és sós tengerpartokon fordulnak elő. Gyakran társulásalkotó növények, de egyes fajaik a száraz vidékeken a vegetáció uralkodó elemei.

Magyarországon őshonos a bárányüröm, az egynyári üröm, a fehér üröm, a fekete üröm, a mezei üröm, a selymes üröm, a seprűüröm, a sziki üröm, a sziklai üröm; illetőleg honos a tárkony és az ürömcserje (istenfa) is, de utóbbiak emberi közreműködéssel kerültek ide.


Tartalmaz:→ illóolaj (eucalyptolban gazdag)
Gyógyhatása(i): illatszeripar, gyógyszergyártás (aromaterápia).


Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Istenfa


A Wikimédia Commons tartalmaz Istenfa témájú médiaállományokat.