Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/V/Vetési kender

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 4154 bájt

Gyógynövény

Vetési kender

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Vetési kender
Vetési kender
Vetési kender
(Cannabis sativa, Syn: -)
Drog Cannabis fructus (semen),
Más neve(i): kannabisznak, vagy marihuána

Honos dél-közép-ázsiai területeken, innen mindenhová elterjedt, termesztik. Egy- vagy kétéves 0,5-1,5 m magas, lágyszárú. Magyarországon főleg textilnövénynek termesztik, gyakran elvadul. Ez a vadkender szántók, parlagok gyomtársulásaiban fordul elő.


Tartalmaz:→ termésben 20-35% zsíros olaj (száradó), fehérje, 0,3% gyanta, levelében (herbában) kevés gyanta, flavonoidok, fenolkarbonsavak
Gyógyhatása(i): Több mint 70 cannabinoidot izoláltak eddig a kenderből, valószínűleg jórészt ennek köszönheti, hogy számtalan gyógyító hatást tulajdonítanak neki. Ezek közül a legjelentősebb a THC (tetrahidro-cannabinol) és a CBD (cannabidiol). Az előbbi pszichoaktív hatóanyag, az utóbbinak pedig szedatív hatása van. - A THC hatásmechanizmusára vonatkozó kísérletek során derült fény arra, hogy az emberi szervezet is termel cannaboidokat. Szárából rost, terméséből olaj készül, fehérjetartalmú maradéka takarmány. - Az olajból készült emulzió használatos köszvény és reuma, valamint gyomor- és bélpanaszok esetén, a herba vagy levél élvezeti teaként fogyasztható (nem mutatható ki belőle kábító hatású terpenofenol).


Felhasználjuk:A szárított, megtermékenyítetlen (termős) kendervirágzatot hívják kannabisznak, vagy marihuánának. A kikapcsolódási célra történő felhasználás szempontjából a leginkább elterjedt fogyasztási módja a cigarettába sodrás, a jobb éghetőség kedvéért gyakran dohánnyal keverve. A "joint" jelentése: csak marihuánát tartalmazó cigi. Ha dohánnyal kevert akkor "spliff". Az orvosi célra történő felhasználás esetén többféle felhasználási mód is rendelkezésre áll többek között a kannabisz kivonatait tartalmazó gyógyszer-készítmény formájában éppúgy mint a párologtató berendezés használata által történő alkalmazása.
Ellenjavallat: A hatályos magyar törvények tiltják a marihuána terjesztését, kikapcsolódási célú használatát, továbbá az engedély nélküli gyógyászati célú használatát is. Ugyanakkor a jelenlegi törvények lehetőséget biztosítanak a kannabisz hatóanyagait tartalmazó gyógyszerek betegek számára, gyógyászati célra, egyéni elbírálás alapján történő engedélyezésére, illetve beszerzésére. Ilyen gyógyszerek például a Sativex, vagy a Marinol nevű gyógyszerek. E gyógyszerek beszerzését, és engedélyezését a beteg kezelőorvosának kell kérvényeznie.[1] A nem pszichoaktív, leggyakrabban az epilepsziás rohamok megszűntetésére használt kannabidiol nevü hatóanyagot tartalmazó táplálékkiegészítők Magyarországon is külön engedélyeztetés nélkül hozzáférhetőek a betegek számára. Az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítmények beszerzését, használatát Magyarországon sem tiltják törvények, használatuk legális, ha a készítmény THC tartalma nem haladja meg a 0,2%-os határértéket.


Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Vetési kender


A Wikimédia Commons tartalmaz Vetési kender témájú médiaállományokat.
  1. Népszava: Marihuána, orvosi receptre. NSZO, 2016. június 2. (Hozzáférés: 2017. február 3.)