Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/V/Vetési kender

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2510 bájt

Növények

Vetési kender

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Vetési kender
Vetési kender
(Cannabis sativa, Syn: -)
Drog Cannabis fructus (semen),
Más neve(i): Kanabisz, vadkender, marihuána

Napjainkban az ellentmondásos gyógyászati megítélést a növény pszichoaktív hatóanyagai és tudatmódosító hatása okozza, amelyek miatt a nyugati orvostudomány képviselőinek egy része a „keménydorogok” előszobájaként aposztrofálja a marihuánát. Ennek következtében hazánkban tiltott az egészségügyi felhasználása - bár kender-tartalmú kozmetikumokat, kendermaglisztet, és -olajat lehet kereskedelmi forgalomban kapni - a marihuána könnyű drogként van számon tartva.

A következő betegségekre alkalmazzák kiváló eredményekkel a marihuánát

asztma

A marihuána szívása több kísérlet során is leállította az asztmatikus rohamokat.

zöld hályog

A marihuána hatóanyagai csökkentik a szemben kialakuló nyomást.

daganatos betegségek

Ezen a területen több mindenre is használható ez a gyógynövény. Hányingercsökkentő és étvágynövelő hatásával a kemoterápia mellékhatásait csökkenti, ugyanakkor a cannabisolaj számos különféle ráktípust képes legyőzni azzal, hogy elpusztítja a rákos sejteket, gátolja azok szaporodását, akadályozza vándorlásukat.

különféle állandó fájdalommal járó betegségek (ízületi gyulladások, hát- és derékfájás)

Fájdalomcsillapító és idegrendszer-erősítő hatása miatt Kanadában forgalomban van egy Sativex elnevezésű fájdalomcsillapító szájspray.

AIDS

Az idei év felfedezése, hogy a THC megakadályozza a HIV terjdését a testben.

Alzheimer-kór, epilepszia, sokk, stroke, sclerosis multiplex, Tourette-szindróma, Parkinson-kór

Az összetett idegrendszeri betegségek területén a marihuána idegrendszer-erősítő hatásával, a tünetek kialakulásért felelős enzimek gátlásával harcol.

depresszió, szorongás, figyelemhiányos hiperaktivitás

A rendszeres marihuána-fogyasztók körében csökkentek a felsorolt tünetek, ami valószínűleg a pozitív pszichés hatásainak köszönhető.

cukorbetegség

A marihuána fogyasztása javította a szénhidrát-anyagcserét a cukorbetegeknél, és csökkentette az inzulinrezisztenciát is.