Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/J/Jázmin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1995 bájt

Növények gyógyhatása

Jázmin

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Jázmin
Jázmin
(Jasminum officinale, Syn: -)
Drog Jasmini flos,
Más neve(i): -

A közönséges jázmin az olajfafélék családjába tartozó faj. Őshonos a Kaukázusban, É-Irán, Afganisztán, Pakisztán, Ny-Kína területén és a Himalájában. Pakisztán nemzeti jelképe. 5 m magasra megnövő cserje.


Tartalmaz:→ galactanok, oligoszaharidok, 0,2% illóolaj (linalool, jasmon, benzilacetát, észterek)
Gyógyhatása(i): aphrodisiacum, antispasmodicum.


Felhasználjuk:Illóolaját az aromaterápia használja. A bőrgyógyászatban mint antiszeptikus vagy gyulladásgátló szerként használják. - A népgyógyászatban Dél-Kínában a Jasminum officinale var. grandiflorumot hepatitis kezelésére használják. - In vitro kísérletekben kimutatták anti-virális hatását. - A Jasminum officinale var. grandiflorum Linn. virágrügyeinek vizes kivonatát nőnemű patkányok termékenységére vonatkozóan vizsgálták. A kivonat a szérum progreszterin szint jelentős csökkenését okozta. - Illatszeripar.
Ellenjavallat: az illóolaj irritációt okozhat túl gyakori vagy túl magas koncentrációban való használatkor. Fő komponense benzyl-acetát (~25%) ami felszívódik a bőrön keresztül és allergiát válthat ki az arra érzékenyeknél.


Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Jázmin


A Wikimédia Commons tartalmaz Jázmin témájú médiaállományokat.