Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Betegségek/Hánytatás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1886 bájt

Gyógynövény

Hánytatás

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Hánytatás
A hánytató gyógynövények a gyomor gyors ki­ürülését eredményezik. Erre szükség lehet akkor, ha valaki rosszul érzi magát, mert túl sokat evett vagy nem megfelelő összeállításban.
Ugyancsak javallott a hánytatás mérgezések esetén, a mennyiben nem maró anyag okozza, vagyis nem fog­ja a nyelőcsövet a hányáskor ismét fölmarni.
Vannak, akiknek a szervezete hajlamos sok nyálkát termelni bizonyos táplálékok élfogyasz­tását követően. Ilyenkor a kezelés első lépése, hogy a nyálka képződésének helye, a gyomor kiürüljön. :Szintén alkalmazható a hánytatás a túl sok étel elfogyasztása következtében jelentkező hidegség esetében.
A legtöbb gyógyszertárban kapható gyógynö­vényszirup, az ipekakuána, kiváló hánytató.
A hólyagos lobélia (Lobelia inflata) szintén alkal­mas e célra: 3X1 egész kávéskanálnyi lobélia- tinktúrát kell lenyelni 30 percen belül. Közben annyi borsmenta (Mentha piperita) teát kell meginnia a páciensnek, amennyit csak bír (hozzávetőlegesen 8 csésze az ideális), és ujjával a torkába nyúlva, öklendezést kiváltva kell előse­gítenie a hányást.
A hányás erősen apasztja a szervezet ener­giáit, ezért nem alkalmazható olyan személyek­nél, akik már amúgy is nagyon legyengültek.
A hánytatást követheti enyhe serkentő, élénkítő kezelés nyugtató, gyulladáscsökkentő gyógynö­vények adásával egyidejűleg, hogy az illető visszanyerje energiáját és ismét erőre kapjon.