Növények/Natúr gyógytea/Apróbojtorján

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 2767 bájt

Szakácskönyv

Apróbojtorján

Növények Gyógynövény lista Gyógynövények gyűjtése Növények gyógyhatása Gyógytea Gyógyteák Natúr gyógyteák Gyógytea keverékek Gyógyfürdők Vitaminok Gyümölcs és zöldséglevek


A növény szárított, virágos, föld feletti részeit virágát és levelét gyűjtjük. Enyhén vizelethajtó hatású, de gyógyítja a sebeket, duzzanatokat, a torok- és mandulagyulladást. Teája fáradtság ellen is jó.

Apróbojtorján

Latin neve - (Agrimonia eupatoria) - Közönséges párlófű

Egyéb elnevezései - apróbojtorján, patikapárlófű, agrárnyom, királyné asszony káposztája, Szent Pál füve, hattyúfű, körömfű, koldustetű. Európa szerte elterjedt növény, a napos, száraz helyeket: mezőket, út és erdőszéleket kedveli.

A közönséges párlófű a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó évelő növény. A drogot (Agrimoniae herba) a növény szárított, virágos, föld feletti része szolgáltatja.

Gyógyhatásai:

összehúzó, epeműködést szabályzó és epehajtó, étvágyjavító, vizelethajtó, antibiotikus hatású és gyulladásgátló.

Gyógyászati felhasználásai:

belsőleg vastagbélgyulladás, hasmenés esetében alkalmazzák, amikor is négyóránként kell itatni a beteggel teát.
Fertőző hasmenésnél is igen hatékony, mivel helyileg úgy hat, mint az antibiotikum.
Gyulladásnál mérsékli a gyulladást és egyben a kórokozókra is hat.
Gyomorfekélynél is nagyon hatásos.
Ajánlom.png
Apróbojtorján tea:
Odermennig.jpg
Csészénként 1-1 kávéskanál púpozott apróbojtorjánt leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük.
Naponta 2-4 csészényit kortyolgatunk el.


Mindenkinek megérné a fáradságot, ha évente egyszer-kétszer apróbojtorján-főzettel készített gyógyfürdőt venne. Összehúzó hatása miatt és gyógyító alkotórészei révén egyike a legértékesebb gyógynövényeinknek.
Fürdőhöz: teljes fürdőhöz 200 gramm szükséges
Dr. Schierbaum írja: Naponta háromszor egy csésze tea gyógyítja a szívnagyobbodást, gyomor-, béltágulatokat és tüdőtágulást, továbbá a vesebántalmakat és hólyagpanaszokat, ha a teát kúraszerűen alkalmazzuk. Visszértágulat és altesti fekély gyógyításához az apróbojtorján kenőcs javallt.
Teakeverék májpanaszok esetén: apróbojtorjánt, közönséges galajt, szagosmügét 1:1 arányban összekeverünk, ebből 1 púpozott teáskanálnyit adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.