Növények/Növények gyógyhatása/K/Keskenylevelű kasvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 4274 bájt

Növények

Keskenylevelű kasvirág

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Közeli rokona a halvány kasvirág, lángvörös kasvirág, piros kasvirág, kúpvirág vagy bíbor kúpvirág.

Keskenylevelű kasvirág
Echinacea angustifolia - 01Aug2009 - 02.jpg
Keskenylevelű kasvirág
(Echinacea angustifolia, Syn: -)
(Drog(ok):Echinaceae angustifoliae herba, Echinaceae angustifoliae radix et rhizoma) (Ph. Eur.,Ph.Hg.VIII.)
Más neve(i): Bíborkasvirág, halvány kasvirág, lángvörös kasvirág, kansasi kígyó­gyökér, piros kasvirág, kúpvirág vagy bíbor kúpvirág.

É-Amerikában, nálunk dísznövényként ismert többéves, lágyszárú növények.

A kasvirágok három gyógyászati célokra használt fajának
Mindhárom faj hasonló gyógyhatással rendelkezik. Üzemi termesztésre is alkalmasak. Júliustól szeptemberig virágoznak.
Évelőágyakba 40 cm sor- és tőtávolságra vetik, majd a legszebb példányokat tőosztással szaporítják. Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik. A lemosott és felhasogatott gyökérzetet kíméletesen szárítják (beszáradás 3-4:1). A herbát is így kell szárítani (beszáradás 5:1).


Tartalmaz
- kb. 1% kávésavészter-glikozidok, főként echinacosid, 1,3-dicaffeoil-kinasav, 0,01-0,15% alkilamid (főként dodeca-tetraensav-izobutilamid), poliinek, 0,1% illóolaj, immunmoduláns glikoprotein-poliszaharidok (főleg a gyökérben)
Gyógyhatása(i): Belsőleg: Szervezet ellenálló képességének fokozása, vírusfertőzés és akut vagy krónikus gyulladások esetén. - A friss növényből nyert présnedvet (gyenge hőkezelés után) grippe ellen adják, járványok idején, megelőzésre. - Külsőleg: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, gyulladt nyálkahártya kezelésére összeállított készítmények alkotórésze. - Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. - Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. - Vírusölő hatású (antivirális), baktériumölő (antibakteriális), (aspecifikus immunstimuláns), fertőzéses (pl. grippe, influenza) megbetegedések leküzdésében rendszerint szeszes kivonatok (cseppek) formájában. - A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják.


Felhasználjuk: Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. - Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik. - A leggyakrabban előforduló készítmények a friss présnedvből készült alkoholos kivonatok. - A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják. - A növényt alkalmazzák echinacea-cseppek, homeopátiás golyócska, tabletta és oldat formájában, amelyek gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban szerezhetők be.
Keskenylevelű kasvirág ellenjavallat: Fontos tudni, hogy gyermekek, terhes nők és szoptatós kismamák részére a kasvirág alkalmazása nem ajánlott!


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Keskenylevelű kasvirág


A Wikimédia Commons tartalmaz Keskenylevelű kasvirág témájú médiaállományokat.