Növények/Növények gyógyhatása/K/Keskenylevelű kasvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3192 bájt

Növények

Keskenylevelű kasvirág

Közeli rokona a halvány kasvirág, lángvörös kasvirág, piros kasvirág, kúpvirág vagy bíbor kúpvirág.

Keskenylevelű kasvirág
Echinacea angustifolia - 01Aug2009 - 02.jpg
Keskenylevelű kasvirág
(Echinacea angustifolia, Syn:-)
(Drog(ok):Echinaceae angustifoliae herba Echinaceae angustifoliae radix et rhizoma) (Ph. Eur.,Ph.Hg.VIII.))
Más neve(i): kasvirág, kúpvirág

É-Amerikában, nálunk dísznövényként ismert többéves, lágyszárú növények.

A kasvirágok három gyógyászati célokra használt fajának halvány kasvirág (Echinacea pallida), Keskenylevelű kasvirág (Echinacea purpurea), , és a bíborkasvirág (lángvörös kasvirág) egyike. Mindhárom faj hasonló gyógyhatással rendelkezik. Üzemi termesztésre is alkalmasak. Júliustól szeptemberig virágoznak. Évelőágyakba 40 cm sor- és tőtávolságra vetik, majd a legszebb példányokat tőosztással szaporítják. Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik. A lemosott és felhasogatott gyökérzetet kíméletesen szárítják (beszáradás 3-4:1). A herbát is így kell szárítani (beszáradás 5:1).


Tartalmaz: kb. 1% kávésavészter-glikozidok, főként echinacosid, 1,3-dicaffeoil-kinasav, 0,01-0,15% alkilamid (főként dodeca-tetraensav-izobutilamid), poliinek, 0,1% illóolaj, immunmoduláns glikoprotein-poliszaharidok (főleg a gyökérben)
Gyógyhatása(i): Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. vírusölő hatású (antivirális), baktériumölő (antibakteriális), (aspecifikus immunstimuláns), fertőzéses (pl. grippe, influenza) megbetegedések leküzdésében rendszerint szeszes kivonatok (cseppek) formájában.


Felhasználjuk:A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják.
Keskenylevelű kasvirág elenjavallat: Fontos tudni, hogy gyermekek, terhes nők és szoptatós kismamák részére a kasvirág alkalmazása nem ajánlott!


Nyíl.gif Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Keskenylevelű kasvirág


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Keskenylevelű kasvirág témájú médiaállományokat.