Növények/Gyógynövény terápiák/Pilula

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1613 bájt

Gyógynövény terápiák

Pilula

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Pilula

A pirulákat ugyanúgy használjuk, mint a zsela­tin kapszulákat, de megvan az az előnyük, hogy pusztán a gyógynövényeket tartalmazzák, ame­lyeket ráadásul nem is szükséges olyan finomra porítani.

A készítéséhez szükséges durvább őr­leményt szárított, illetve friss növényből is nyer­hetjük, ha kávédarálóval vagy fűszermalommal daráljuk meg.

Az összezúzott anyaghoz keverjük az Ulmus fulva (vagy más nyálkaképző növény) porát, leg­feljebb 10% arányban.

Lassan adjunk az őrle­ményhez vizet, és keverjük el, amíg pépes anya­got nem kapunk. Használhatunk forró vízben föloldott gumiarábikumot is a por összetapasztására. A masszából gyúrjunk borsó nagyságú lab­dacsokat.

A pilulát föl lehet használni azonnal is, míg későbbi alkalmazás céljából meleg leve­gőn vagy sütőben, nagyon alacsony hőfokon meg is lehet szárítani.

A szigorúan vegetáriánus táplálkozásúak előnyben részesítik a pilulát a zsela­tin kapszulával szemben, mivel a kereskedelem­ben kapható kapszulák állati eredetű zselatin­ból készülnek.

A borsó nagyságú pilulák kb. fele annyi gyógy­növényt tartalmaznak, mint a kapszulák, ezért ha az adagolás kapszulában van megadva, ezt fi­gyelembe véve szedjünk kétszeres mennyiséget a pilulából.