Szakácskönyv/Tanácsok/M/Máriatövis

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 2293 bájt

Tanácsok

Máriatövis

Tippek.png
virága
Máriatövis
Máriatövis
(Silybum marianum, Syn: )
(Drog(ok):szilibinin, szilikrisztin, szilidianin és izoszilibinin, -)
Más neve(i): őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise
  • Máriatövis mag - hagyománya van a porított termés fogyasztásának és tulajdonképpen ez az, amit a klasszikus fitoterápia ajánl a máj méregtelenítésére
  • Használata biztonságos, gyerekek és kismamák is bátran szedhetik és akár megelőzés céljából, akár egy tünetmentes vagy gyógyult esetben. A felszívódását és a hasznosulását előnyösen befolyásolja az étkezés során elfogyasztott lecitin.
  • Porított máriatövis magot szedünk, amíg semmi probléma, csak azt szeretnénk, hogy ne is legyen. Vagy olyan esetben, amikor időszakosan megterheltük a májat, és az ebből fakadó kellemetlenségeket akarjuk kezelni.
  • A gyárilag kivont silymarint pedig minden olyan esetben, amikor már baj van, és a beteg májat kell támogatni vagy a pattanásos, gyulladt bőrt kezelni
  • A szilimarin, a máriatövis hatóanyaga egy erős antioxidáns. Védi az egész test minden sejtjét a sejtkárosító szabad-gyököktől és erősíti az immunrendszert. Némileg stabilizálja a vércukorszintet, javítja a vérkoleszterin arányát, javítja az étvágyat a zsírok jobb emésztése által, csökkenti az epekő kialakulásának esélyét, javítja a mellékvese funkcióit és előnyösen befolyásolta a kemoterápián átesett emberek felépülését.
  • Enyhe mellékhatások (hasmenés, puffadás, hányinger) mindössze a kezeltek 1-2%-a esetén fordulnak elő. Túladagolás veszélyétől nem kell tartani, mivel a terápiás dózis többszöröse esetén sem tapasztaltak káros hatásokat.


Tippek.png


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea


A Wikimédia Commons tartalmaz Máriatövis témájú médiaállományokat.