Ugrás a tartalomhoz

Növények/Sz/Szártalan kankalin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
A lap mérete: 3783 bájt

Növények

Szártalan kankalin

Szártalan kankalin
Szártalan kankalin
Szártalan kankalin
Szártalan kankalin
(Primula vulgaris, Syn: )
Más neve(i): guggonülő kankalin


Védett növény! - Eszmei értéke:2 000,- Ft. (2016)}}


A szártalan kankalin egy Magyarországon is őshonos, a kankalin nemzetségbe tartozó növényfaj. Észak-Afrikában, a Kaukázusban, Nyugat-Ázsiában, Európában él, Magyarországon a Dunántúlon nem ritka. Magyarországon védett növény, de kertekben is telepítik, és termeszthető is.
10–25 cm magas, lágyszárú növény. Visszás-tojásdad, 5–22 cm hosszú, vékony-ráncos lemezű levelei tőlevélrózsában állnak, fokozatosan a rövid, szárnyas nyélben keskenyednek, szélük kezdetben visszagöngyölt.
A 2,5–3 cm átmérőjű, kénsárga, csopros virágok magányosan állnak a tőkocsányok végén. A csészecimpák hegyesek, a sziromleveleken öt-öt narancssárga folt van. A párta csöve hengeres, hosszabb, mint a karimája. A virágokban sok a nektár, ezért előszeretettel gyűlnek rájuk a méhek és a korai citromlepkék. Termése toktermés. Olajos magvai ragacsos tapintásúak. Üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, szurdok- és ligeterdőkben találhatók meg.
Március-áprilisban virágzik. A kertészeti változatok virágai szinte bármilyen színűek lehetnek.


Tartalmaz:→ Hatóanyag-összetételük a különböző fajokban más, de lényegében megegyező: triterpén-szaponinok (primulasav komplex), fenolglikozidok, virágban flavonoidok. Leveleiben jelentős a C-vitamin szint.
Gyógyhatása(i): Elsősorban felső légúti hurutokban, a népi gyógyászatban még asztmatikus, köszvényes és neuralgikus panaszok, idegi eredetű fejfájás esetében és szívgyengeség ellen használják. - Ha nehezen múló köhögést kell kezelni, ha a váladék nem akar felszakadozni, mindig beválik ez a magas szaponintartalmú gyógynövény. - Különösen teaként oldja jól a nyúlós garatváladékot és könnyíti meg kiköhögését. - A kankalin gyökere szaponinban nagyon gazdag; 5-10%-ot is tartalmazhat. Ezért a kankalin szinte valamennyi köhögéscsillapító tea fő alkatrésze. - Kiváló köptető, a légutakból a nyálkás váladék kiürülését elősegítő (expektoráns); görcsös, asztmás köhögés esetén is jó, különösen kombinációban használják.


Felhasználjuk: Gyógynövényként is ismert, gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. A leveleket és a virágokat kinyílásukkor száraz időben szedik, és szellős helyen vékony rétegben kiterítve, gyorsan megszárítják, hogy színüket megőrizzék. A gyökereket kiásás után megtisztítják és egészben, szellős helyen megszárítják. Gyökerét köhögés elleni teákhoz keverik.
Ellenjavallat: A gyökér drog túladagolásakor émelygés, hasmenés, hányinger jelentkezhet. - Az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Szártalan kankalin


A Wikimédia Commons tartalmaz Szártalan kankalin témájú médiaállományokat.