Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Bársonyos kakukkszegfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
A lap mérete: 2529 bájt

Növények

Bársonyos kakukkszegfű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Bársonyos kakukkszegfű
Bársonyos kakukkszegfű
(Lychnis coronaria, Syn: Silene coronaria)
Más neve(i): -


Védett növény! - Eszmei értéke:5 000,- Ft. (2016)}}
A bársonyos kakukkszegfű a szegfűfélék családjának kakukkszegfű (Lychnis) nemzetségébe tartozó, évelő, Magyarországon védett növényfaj. Kertekben is ültetik.
Európában és Ázsiában is előfordul, Magyarországon a szubkontinentális-szubmediterrán xerotherm tölgyesek (Quercetalia cerris) jellemző faja.
Legfeljebb 1 méter magas, az egész növény világosszürkén molyhos, bársonyos. A levelek keresztben átellenesek, 5–15 cm hosszúak, hegyesek, tojásdad-lándzsás alakúak. A virágok 2–3 cm átmérőjűek, a szirmok élénk bíborszínűek, épek, a tövükön sem összenőttek.
Feltűnő színű virágai és egyedi megjelenése miatt más növénnyel nem téveszthető össze, talán a konkoly (Agrostemma githago) hasonlít hozzá legjobban, de az vetésekben fordul elő és csészelevelei túlnyúlnak a szirmokon. Júniustól szeptemberig virágzik.

Fajok[szerkesztés]


A Wikimédia Commons tartalmaz Bársonyos kakukkszegfű témájú médiaállományokat.